Primul studiu ce analizează problemele de infertilitate ale românilor a fost realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR), în lunile aprilie-mai 2018, şi relevă faptul că aproape 17% din cupluri s-au aflat sau se află într-o perioadă de infertilitate.

„Procentul creşte semnificativ dacă ne raportăm la cei care îşi doresc copii cât mai curând. Astfel, aproximativ unul din 4 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de 1-5 ani (27%). La aceştia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului iniţiat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România”, se arată în studiu.

45% din cupluri pun problemele de concepţie pe seama stresului

Infertilitatea la femei este cauzată de probleme la nivelul trompelor uterine (23%) şi al uterului (22%), probleme datorate endometriozei (17%) sau rezervei ovariene redusă (15%). În cazul bărbaţilor, la 72% din aceştia, medicii au identificat nivelul spermogramei drept principală cauză pentru infertilitate.

Din cei 4680 respondenţi ai studiului, 45% văd stresul drept responsabil pentru imposibilitatea de a obţine o sarcină, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „Nu vrea Dumnezeu”.

„Această cercetare este foarte importantă pentru noi, fiindcă ne duce cu un pas mai aproape de înţelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen şi ea vine într-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistată pentru Bucureşti. Ar fi util şi pentru noi ca medici, şi pentru cupluri, să lucrăm puţin la indicatorii de performanţă intermediari, nu numai finali – precum timpul până la sarcină pe cuplu (pe care cuplurile îl apreciază foarte mult), costul pe sarcină, gradul de stres sau de uşurinţă a tratamentului pentru a cunoaşte şi părţile mai puţin plăcute”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele ARUR.

După tratament, 60% din cupluri au obţinut o sarcină în mai puţin de 2 ani

Conform studiului ARUR, 91% din cei care întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil au mers la medicul ginecolog, iar 38% la medicul specialist în infertilitate.

Dintre cei cu probleme de infertilitate care au apelat la tratament de specialitate, 60% au obţinut o sarcină în mai puţin de 2 ani de la iniţierea tratamentului.

Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenţionează să apeleze la o procedură medicală pentru a obţine o sarcină, iar dintre cei 46% care intenţionează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Naţional FIV/ET, în timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând şi la resursele proprii.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, prezentă la evenimentul de lansare a studiului, a declarat că Programul pentru fertilizarea in vitro este subfinanţat, iar legislaţia în domeniul reproducerii umane asistate ar trebui luată de la zero.

Studiul a fost realizat online în perioada aprilie-mai 2018, pe un eşantion de 4680 de respondenţi, cu vârste între 25-45 ani (femei), respectiv 25-60 ani (eşantionul bărbaţilor intervievaţi).

Majoritatea cuplurilor cu probleme de infertilitate au un statut social peste media naţională. 47% din cei intervievaţi au un venit de peste 5.000 lei net pe familie, iar 76%, o locuinţă proprietate personală.

 

Sursa: Agerpres