Joi, 16 mai 2019, a avut loc deschiderea Zilelor IOB, a conferinţei cu titlul ”Complexitatea cancerului – o continuă provocare”, în cadrul unui eveniment desfăşurat în sala Amfiteatru în prezenţa reprezentanţilor de elită medicală a insitututului. Alături de mnagerul IOB, doamna dr Kajanto Lidia au fost prezenţi pentru scurte declaraţi de presă şi Prof. Dr. ANGHEL Rodica – coordonatorul catedrei de radioterapie si oncologie medicala, Prof. Dr. BLIDARU Alexandru – şef sectie chirurgie oncologica si seful catedrei de chirurgie oncologica, formator atestat chirurgie oncologica, Acad. Prof. Dr. BRATUCU Eugen – coordonatorul catedrei de chirurgie oncologica, Acad. Prof. Dr. HORVAT Teodor – seful catedrei de chirurgie toracica, Acad. Prof. Dr. BALANESCU Ion – fost manager IOB, Conf. Dr. STANCULEANU Dana Lucia – sef sectie oncologie medicala 1, Conf. dr. Monica Dragomir – sefa sectiei de oncopediatrie, dr. MARINCAS Augustin Marin – Director Medical IOB şi dr. Vasile Cepoi – director ANMCS.

Un nou accelerator liniar pentru radioterapie, din luna august

În cadrul conferinţei, managerul IOB a prezentat situaţia laboratorului de radioterapie.

”În momentul de fata sunt functionale doua echipamente de radioterapie, doua acceleratoare liniare, care pot trata pana la 180 de pacienti/zi. Suntem in curs de autorizare si ma bucur pentru asta, a noului accelerator achizitionat prin Banca Mondiala, suntem printre primele 5 centre de radioterapie, publice, care au beneficiat de acest program. Prin adiţia acestui nou aparat se vor putea trata încă maxim 120 de pacienţi/zi. În acest moment in cadrul IOB, trebuie sa stiti ca exista o lista de asteptare pentru tratamentul cu radioterapie de mai bine de 90 de zile, asta insemnand cateva sute de pacienti care nu pot beneficia. Noul echipament va putea fi însă funcţional in cursul lunii august din cauza intarzierilor ce tin de autorizatiile de constructie ale buncarului”, a declarat Managerul IOB, dr. Lidia Kajanto.

Lipsa fizicienilor medicali

Din păcate cea mai mare problemă ţine însă de lipsa personalului de specialitate, a fizicienilor medicali.

”Degeaba avem echipamente, avem medici suficienţi dacă nu avem fizicieni medicali. In acest moment dintr-un necesar de 12 fizicieni medicali, in cadrul IOB sunt doar 5, va puteti imagina cat de greu este sa operationalizam la maxim aparatele existente in beneficiul pacientilor”, a precizat dr Kajanto.

Criza fizicienilor este una cu care se confruntă toate clinicile ce oferă tratament prin radioterapie, deoarece salariile acestora au rămas în grila veche de salarizare şi nebeneficiind de măririle de anul trecut şi pentru că există prea puţine universităţi care să ofere specializarea pentru fizicienii medicali.

”E nevoie de un program de sustinere a acestei categorii profesionale, pentru ca radioterapia este o procedura de tratament foarte complexa, eficienta si care are rezultate pe termen lung in tratarea cancerului. In acest moment, la nivel naţional există doar două Mastere de Fizica Medicală, în cadrul facultăţilor de fizică de la Iasi si Bucuresti absolut insufcient pt a acoperi necesarul de specilisti. O solitie ar fi ca si facultatile, universitatile de medicină şi farmacie sa organizeze aceste mastere pt pregatirea fizicienilor medicali si ingineri medicali”, a mai subliniat dr Kajanto.

Centru medical de excelenţă în tratarea cancerului

IOB este printre puţinele spitale publice de stat care au dotări, aparatură şi beneficiază de programe naţionale sau în cadrul căruia se pot desfăşura proceduri unice, cum este Chirurgia minim invaziva – folosită în rezectiile pulmonare reglate, chiar daca dotarea şi consumabillele sunt foarte scumpe, se compensează prin reducerea timpului de internare a pacientului şi printr-o recuperare cât mai rapidă.

Trebuie menţionat că în acest moment, Institutul Oncologic din Bucureşti beneficiază de dotare de ultimă generaţie pentru diagnostic: un aparat Computer Tomograf de 64 sliceuri care este varf de lance in domeniu, un aparat RMN de ultima generatie dotat cu echipament de anestezie compatibil cu RMN si care are posibilitatea de supraveghere a functiilor vitale fiind singurul spital public din Bucureşti care are aceste dotare.

”În contextul creşterii incidenţei cancerului, la cote alarmante, nevoile unui insitutut oncologic ca al nostru sunt tot mai mari, de aceea ne bucurăm că suntem în faza de evaluare a unui program de eficientizare energetică a clădirilor institutului, în valoare de 24 milioane de euro, în contextul în care, în acest moment costurile cu mentenanţa şi cheltuielile pentru energie electrică şi termică se ridică la 100 000 euro/lună, bani ce provin tot veniturile proprii şi decontările de la CASMB. Aş prefera să eficientizez prin canalizarea cheltuielilor către îmbunătăţirea actului medical, către maximizarea numărului de pacienţi pe care să îi putem trata zilnic decât să aruncăm în continuare banii pe conducte pline de rugină”, a precizat dr Kajanto.

Conferinţă ”Complexitatea cancerului - o continuă provocare”

Anul 2019 aduce cu el o aniversare importantă pentru comunitatea noastră şi nu numai. Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti, sărbătoreşte 70 de ani de la înfiinţare şi30 de ani de la transferul pe platforma Fundeni, reprezentând pe toată această perioadă un reper de cercetare ştiinţifică şi un pilon principal de ajutor pentru persoanele afectate de cancer.

Ne folosim de această ocazie pentru a vă invita cu deosebită plăcere să luaţi parte alături de noi la Zilele Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, conferinţă aniversară pe care o vom desfăşura sub tema „Complexitatea cancerului – o continuă provocare” în zilele de 16-18 Mai 2019, atât în institutut cât şi în cadrul complexului Hotel Caro, Bucureşti.