În urma unor investiţii, 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la reţeaua naţională de telemedicină. Echipele medicale din aceste secţii se vor putea conecta rapid cu specialişti din alte unităţi din ţară şi din străinătate.


Cele 17 secţii nou incluse în reţeaua de telemedicină se află în spitale cheie din Bucureşti (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului cu Maternitatea Polizu şi secţia de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galaţi (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timişoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” prin secţia de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”), se arată într-un comunicat.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului „Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi”, şi este derulat de  ACV România. Valoarea investiţiei este de 250.000 de euro.

 

Date medicale securizate

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unitaţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află. Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuţi cu afecţiuni medicale grave internaţi anual în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

„În cei aproape 10 ani de când ne implicăm în modernizarea şi dotarea secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi, mortalitatea infantilă în România a scăzut de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre şi poveştile emoţionante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm în program ne motivează să continuăm intervenţiile în zona de neonatologie şi terapie intensivă neonatală. Ţinta noastră este să asigurăm acces le servicii medicale de calitate şi şanse egale de tratament tuturor nou-născuţilor cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone Romania.

 

Cadru optim de comunicare

Până la acest proiect, în România erau 10 secţii de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din Bucureşti, Spitalul Judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş) fiind dotate prin programe ale Fundaţiei Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III la reţeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secţii de nivel III şi două secţii de nivel II din ţară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secţii.

„Soluţia de telemedicină implementată prin proiectul nostru este un sistem de videoconferinţă securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigaţie şi monitorizare a pacientului, permiţând astfel evaluări la distanţă în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primeşte prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz în parte”, a spus Delia Vasiliu, preşedintele ACV România.

 

Schimb de experienţă mai bun

Acest proiect este o primă etapă foarte importantă, către aceste secţii de nivel III fiind transferate cazurile grave.

„O reţea comună de telemedicină între toate secţiile de Terapie Intensivă Nou-născuţi din ţară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic şi va facilita schimbul de experienţă între medicii neonatologi. Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secţiilor de neonatologie şi a principalelor secţii chirurgicale în care sunt operaţi nou-născuti”, a precizat Delia Vasiliu.

 

 

Ginecologia (1)