Știri

190 de ani de excelenţă: premiile Medicinei Militare din România

La Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central şi Gala premiilor de excelenţă în medicina militară.
15 Septembrie 2021
Știri
15 Septembrie 2021

190 de ani de excelenţă: premiile Medicinei Militare din România

La Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central şi Gala premiilor de excelenţă în medicina militară.


Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) şi-a onorat creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

Premiul General Profesor Dr. Carol Davila, pentru contribuţia de excelenţă în medicina militară, a fost acordat dlui General maior medic (rez.) Prof. Univ. Dr. Dan Mischianu. Recunoaşterea vine „pentru preocupările sale ştiinţifice care au ridicat nivelul de diagnostic şi tratament în patologia urologică, pentru inovaţii şi implicarea în menţinerea prestigiului şcolii româneşti de medicină”.
„A continuat activitatea de învăţământ clinic şi de îngrijire a bolnavilor a Prof. Univ. Dr. Mihai N. Bînă, iniţiatorul (1994) Secţiei Clinice de Urologie din cadrul Institutului Medico-Militar şi, în anul 2005, a integrat această Clinică în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti”, subliniază Biroul Informare şi Relaţii Publice al SUUMC. „A introdus tehnici şi procedee noi în chirurgia urologică, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice – clinice şi experimentale”, se mai arată.

Premiul General Profesor Dr. Athanase Demosthen, pentru întreaga activitate în domeniul specialităţi chirurgicale, i-a revenit Generalului de brigadă medic (rez.) Conferenţiar Universitar Dr. Ionel Câmpeanu. Acesta a fondat primul Departament de Chirurgie Hepatică în Armata Română şi al doilea din ţară (după Fundeni). A pus bazele chirurgiei hepatice şi a celei hepato‑bilio‑pancreatică şi a constituit o echipă medico-militară de profesionişti, specializaţi la clinici de prestigiu din străinătate.
„În anul 2001, a efectuat, în premieră naţională, criodistrucţia tumorilor hepatice, Secţia Chirurgie I fiind singurul Serviciu din Europa de Sud Est care beneficia de aparatura necesară”, mai arată reprezentanţii Biroului de Informare şi Relaţii Publice al SUUMC.

Premiul General Profesor dr. Zaharia Petrescu, pentru întreaga activitate în domeniul specialităţi medicale, a fost acordat Generalului de brigadă medic (rez.) Dr. Eugen Bobulescu.  Acesta a înfiinţat „primul Laborator de Endoscopie Digestivă din MApN, loc în care au fost realizate, în premieră naţională, retunelizări de tumori digestive cu laser, esofagiene şi rectale, echoendoscopii digestive şi colangioscopii transendoscopice, primele endoscopii digestive superioare şi colonoscopii, în scop diagnostic şi terapeutic, primele colangio-pancreatografii-retrograde endoscopice (ERCP-uri) din Armată”.
Medicul premiat „a pus bazele cercetării ştiinţifice în domeniul gastro-enterologiei şi a specializărilor personalului medical la clinicile de specialitate din spitalele militare române”, se mai arată.

Foto col. Oana Ciobanu şi Daniel Iancu



Medic

premii excelentamedicina militaraspitalul militar central
Te-ar mai putea interesa
Știri

S-a dat startul înscrierilor pentru medicina militară la UMF Craiova

Florentina Ionescu
...

Știri

UMF Iași va pregăti ofițeri medici și subofițeri sanitari

Florentina Ionescu

Medicina militară și asistența medicală generală militară sunt două mari noutăți în anul universitar 2025-2026, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

...

Comunicate de presă

O studentă la UMFST Târgu Mureş, la conferinţa Erasmus Generation Meeting

Melisa Micu, studentă în anul doi la Medicină militară, UMFST „G.E. Palade Târgu Mureş”, a fost prezentă evenimentul internaţional Erasmus Generation Meeting....