Preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Laurenţiu Mihai, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că România este pregătită pentru implementarea Directivei Europene 2011/62/UE privind medicamentele falsificate, începând cu 9 februarie.

„Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi în noaptea de sâmbătă va intra în funcţiune. Acest sistem este unic în lume, atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană şi spaţiul economic european, dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti”, a declarat preşedintele OSMR.

Pentru a combate comercializarea medicamentelor contrafăcute, începând cu 9 februarie majoritatea medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală vor putea fi comercializate doar dacă deţin două elemente de siguranţă la nivelul ambalajelor: un cod unic care permite verificarea în timp real a autenticităţii produsului şi producătorului şi un sistem de integritate care indică dacă ambalajul a fost deschis sau modificat după momentul ieşirii din producţie. Medicamentele aflate deja în farmacii pot fi comercializate până la expirarea acestora.

Din 520 de spitale, doar 23 sunt operaţionale în sistemul informatic naţional

Preşedintele OSMR a subliniat faptul că funcţionarea sistemului naţional nu înseamnă automat şi îndeplinirea obiectivul principal al Directivei Europene – şi anume siguranţa pacienţilor – şi mai sunt câţiva paşi importanţi de făcut de către ceilalţi actori ai pieţei farma (producători, distribuitori, farmacişti).

Dan Zaharescu, directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a punctat, de asemenea, că foarte puţine din spitalele din România s-au înscris până la această dată în Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor.

„Din 520 de spitale, doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem, dar şi acolo lucrurile sunt în curs de ameliorare. Din rândul distribuitorilor, din 270, un număr de 68 sunt operaţionali, iar la nivelul deţinătorilor de punere pe piaţă din 609 un număr de 270 sunt înregistraţi în sistem”, a precizat directorul ARPIM.

Marii producători, pregătiţi de serializare

Zentiva România, cel mai mare producător român de generice în volum, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a făcut toate demersurile necesare şi va începe, din 9 februarie, distribuţia şi comercializarea medicamentelor îndeplinind noile criterii de siguranţă.

„Zentiva România a parcurs toate demersurile necesare pentru implementarea noului sistem de serializare, de la utilarea liniilor de ambalare, care corespund noilor cerinţe, la actualizarea documentaţiei produsului, notificarea autorităţilor, implementarea în producţie şi înscrierea tuturor DAPP (deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă) în OSMR, cât şi la EMVO (Organizaţia Europeană pentru Verificarea Medicamentelor)”, a declarat Simona Cocoş, director general Zentiva România.

Potrivit Comisiei Europene, cel puţin 400 de cazuri de falsificare a medicamentelor au fost înregistrate în perioada 2013-2017. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Octavian Alexandrescu a precizat că în perioada următoare va fi pregătit şi un act normativ care să reglementeze sancţiunile pentru actorii din piaţa farma care nu vor respecta reglementările Directivei Europene 2011/62/UE privind medicamentele falsificate.