300 de profesionişti din 14 ţări au participat vineri, 11 octombrie, la Simpozionul de Studii Clinice organizat la Bucureşti, fiind prima dată când un simpozion din Romania, destinat studiilor clinice, este organizat sub patronajul EUCROF (Federaţia Europeană a Companiilor Conducătoare de Studii Clinice) şi a ACCSCR (Asociaţia Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România).

„Beneficiul studiilor clinice atinge trei paliere: pacienţii, medicii şi bugetul statului. Beneficiul direct adus pacientului este accesul la medicaţie de ultimă generaţie, care nu este disponibilă în programele naţionale sau în tratamentul standard folosit pentru pacienţii din România. Pentru echipele medicale participante, studiile clinice permit acestora să se conecteze şi să se menţină la cel mai înalt nivel de cunoştinţe ştiinţifice la nivel mondial, fiind expuşi celor mai noi idei din multe domenii ştiinţifice descoperite de savanţi de renume mondial în cele mai multe cazuri. Beneficiul financiar este considerabil, ajungând la bugetul de stat atât prin plăţile directe, cât şi prin preluarea costurilor de tratament pentru pacienţi în cadrul multora din studiile clinice, economisindu-se în acest fel cheltuieli din bugetul de sănătate”, explică organizatorii Simpozionului de Studii Clinice, în comunicatul trimis presei.

Absenţa ANMDM

Reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi au sesizat lipsa de la Simpozionul de Studii Clinice a ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale), care îşi anunţase anterior participarea la simpozion.

„IOB are 10 studii în derulare, în timp ce spitalul Vall d'Hebron Barcelona are în derulare 342 de studii pe oncologie. Pacienţii lor au mult mai multe şanse la viaţă comparativ cu pacienţii români. Cum să justifice asta ANMDMR?”, scrie pe o reţea de socializare Rozalina Lepădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

2018: 11.291 studii clinice desfăşurate în Europa

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa s-au desfăşurat 11.291 de studii clinice, în anul 2019, iar în Romania, doar 245. La nivel european, România ocupă ultimul loc

Romania ocupă locul 6 în clasamentul numărului de studii clinice efectuate în Europa Centrală şi de Est, liderul fiind Polonia, conform raportului, din 2017, al ACCSCR (Asociaţia Companiilor Coordonatoare de Studii Clinice din România) şi ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

Aproximativ 4.000 de studii clinice sunt autorizate anual în Spaţiul Economic European, din 8.000 de cereri, fiecare studiu implicând două state membre în medie. Dintre acestea, 61% sunt sponsorizate de industria farmaceutică şi 39% de sponsori necomerciali, în principal din mediul academic.