Ponderas Academic Hospital din Bucureşti, parte a Reţelei de sănătate Regina Maria, demarează primul program integrat din România de screening al cancerului colorectal. Campania de screening pentru identificarea pacienţilor afectaţi de cancer colorectal a început pe 15 mai şi va dura până la epuizarea celor 3000 de teste FIT distribuite gratuit oamenilor, indiferent dacă au asigurare medicală în sistemul privat sau de stat.

”Există 2 categorii de pacienţi care beneficiază de programele de screening de cancer colorectal. Pacienţii cu risc mediu fac parte din populaţia asimptomatică peste 45 de ani, situaţie în care se pot oferi teste secvenţial: testele FIT, pe care trebuie sa le efectueze anual, sau colonoscopia efectuată o dată la 10 ani sunt metodele de elecţie indicate în programele de screening din SUA şi majoritatea ţărilor UE. Pacienţii cu risc crescut sunt pacienţii cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansaţi, cu cancere colorectale ereditare, respectiv cu boli inflamatorii intestinale cu evoluţie pe perioadă lungă, pacienţi care necesită consult gastroenterologic şi efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani. Screening-ul cancerului colorectal este singura metodă care permite identificarea formelor precoce de cancer, stadii în care este posibilă vindecarea”, a declarat prof. dr. Adrian Săftoiu, Medic Primar Gastroenterologie.

Cancerul colorectal: locul 2 în România ca incidenţă şi mortalitate

Conform Globocan, în 2018, peste 80.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer şi s-au înregistrat peste 50.000 de decese. La noi în ţară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidenţă şi ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi şi peste 6000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenţie pentru că permite detecţia şi îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne). Decoperit în stadii incipiente, pacienţii cu cancer colorectal au o rata de supravieţuire de 96%, dar aceasta scade drastic la doar 8% atunci când acest tip de cancer este depistat în stadiile terminale.

Stire_Campanie screening cancer colorectal (1 of 1)

“Activitatea noastră este caracterizată de o abordare instituţională prin echipe multidisciplinare şi un Tumor Board care cuprinde toate specialităţile necesare unui pacient cu un diagnostic oncologic: oncolog, gastroenterolog, chirurg, radiolog, radioterapeut, cardiolog, anestezist, nutriţionist, psihosomatoterapeut. Cazul fiecărui pacient este analizat şi dezbătut în cadrul acestui forum medical şi, în funcţie de faza evolutivă, stabilim ce tip de tratament trebuie aplicat pentru fiecare pacient cu patologie colorectală.”, explică Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Campania de screening ”Treaba ta e treaba noastră”

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă şi eficientă. Acesta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină) în scaun - marker pentru anumite afecţiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu şi uşor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe. 3000 de astfel de teste vor fi distribuite în mod gratuit în cadrul campaniei Treaba ta e treaba noastră, cu ajutorul partenerului Johnson &Johnson Medical Devices Companies.

“Programul de screening pentru cancerul colorectal îşi propune, prin distribuţia gratuită şi colectarea testelor FIT, detectarea precursorilor şi diagnosticarea tumorilor în stadii incipiente. Un simplu test, realizat în condiţii de igienă şi intimitate a propriei case, poate salva vieţi, facilitând prevenţia mai mult decât în cazul altor malignităţi.”, a explicat Şef Lucrări Dr. Victor Tomulescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Coordonatorul Centrului de Excelenţă în Chirurgie Colorectală.

Testele FIT se vor putea colecta de la recepţia Ponderas Academic Hospital, din Bucureşti, unde vor fi şi aşteptate pentru retunare, a doua zi după colectarea probei.