Boala Venoasă Cronică este o afecţiune tot mai des întâlnită în rândul pacienţilor români. Medicii atrag atenţia că principala cauză a apariţiei bolii este statul prelungit în picioare, urmat de sedentarism, obezitate şi fumat.

„În fiecare zi, stai in picioare, stai la birou, iar uneori îţi simţi picioarele grele sau umflate. Nu ignora semnele, pentru că problemele pot prinde rădăcini!  Mergi la medic din timp! Există soluţii pentru boala venoasă cronică!”. Acesta este mesajul transmis de campania educaţională privind Boala Venoasă Cronică (BVC) semnată de Servier, Societatea Naţională de Medicină de Familie şi Societatea Română de Flebectomie.

În România, 8 din 10 persoane fac mişcare doar  atunci când  trebuie să îşi rezolve treburile zilnice şi nu ca parte a unui stil de viaţă sănătos, fapt care duce la creşterea riscului de a dezvolta în timp BVC, asociată de 5 din 10 persoane cu denumirea de varice.

Lista factorilor de risc deja cunoscuţi în rândul populaţiei, respectiv sedentarismul şi statul în picioare timp îndelungat, este completată de obezitate şi fumat, doi factori mai puţin cunoscuţi în România ca fiind asociaţi Bolii Venoase Cronice.

Potrivit studiului „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” realizat la iniţiativa Sevier Pharma pe un eşantion reprezentativ în România la nivel de gen, vârstă, regiune şi educaţie, cauza principală de apariţie a BVC, în percepţia a jumătate dintre repondenţi este asociată cu statul în picioare prelungit. Pe de altă parte, conform aceluiaşi studiu, doar 10% din persoane asociază această afecţiune cu sedentarismul, obezitatea şi fumatul, factori la fel de importanţi, în apariţia BVC.

În ceea ce priveşte identificarea BVC, principalele simptome enumerate fac referire la  „picioarele umflate şi grele”, deşi apariţia bolii în fază incipientă se poate manifesta şi sub formă de: durere, crampe nocturne, frunicături, mâncărime, senzaţie de arsură. Când aceste simptome sunt resimţite, este importantă programarea la medicul de familie pentru un consult.

În cazul persoanelor care se confruntă deja cu semnele BVC, studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” arată că 8 din 10 repondenţi nu şi-ar trata singuri posibilele simptome şi preferă să apeleze la medic, însă doar în 2 din 10 cazuri aceştia ar alege să meargă la medicul flebolog, specialist în diagnosticarea şi tratarea acestei afecţiuni, în timp ce, în 8 din 10 cazuri, persoanele ar apela la medicul de familie.