Starea de alertă pe teritoriul României încetează marţi, 8 martie, la miezul nopţii. Urmează ca Ministerul Sănătăţii să clarifice reglementările privind certificatul COVID şi formularul PLF.


Este ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României, în contextul pandemiei, informează Agerpres. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că această situaţie nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, dat fiind că pandemia se află pe o pantă „accelerat descendentă”.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022. Ţara a trecut prin cinci valuri pandemice.

După doi ani, bilanţul realizat de Grupul de Comunicare Strategică arată 63.993 de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2. Pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri. Ministerul Sănătăţii urmează să gestioneze în continuare evoluţia pandemiei.

În privinţa unor documente specifice, obligatorii până acum -  formularul de localizare a pasagerului PLF şi certificatul COVID - , Ministerul Sănătăţii va aduce clarificări, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

 


Psihiatru (2)