Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică anunţă că, în perioada 27 – 3 ianuarie, au fost raportate 89 de cazuri de rujeolă nou confirmate.

Cele mai multe - 37 - au fost în judeţul Suceava; 16 - în Satu Mare; 15 - în Neamţ; 9 - în Timiş; 4 - în Arad; 4 - în Caraş Severin; câte un caz - în Bucureşti, Hunedoara, Mehedinţi şi Maramureş, precizează INSP.

Rujeola este o boală acută, cauzată de morbilivirus. Boala se transmite pe cale respiratorie prin picăturile de secreţii nazofaringiene încărcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectată, sau prin contact direct cu secreţiile respective.

Principalele simptome ale rujeolei sunt febră mare, tuse, rinoree, erupţie şi inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivită).

Singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea, care conferă imunitate pe viaţă în majoritatea cazurilor. Se consideră că este necesară vaccinarea cu două doze a cel puţin 95% din populaţie pentru a împiedica circulaţia bolii şi în final eliminarea.