Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu organizaţiile studenţeşti EMSA (English Medical Students’ Association) şi CMC (Corporation Médicale Cluj), cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Cluj-Napoca, organizează, în perioada 25-29 septembrie 2023, a 9-a ediţie a Seminarului de integrare a studenţilor internaţionali.


Activităţile se desfăşoară în paralel sub denumirea Pre-rentrée 2023, respectiv Welcoming Days 2023, şi se adresează studenţilor admişi în anul I la programele de studiu cu predare în limba franceză şi în limba engleză de la Facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, se arată într-un comunicat.

„Prin acest seminar, dorim să îi sprijinim pe tinerii studenţi, care provin din peste 60 de ţări, de pe şase continente, în a descoperi un Cluj prietenos, divers şi modern şi să se simtă cu adevărat ca acasă pe parcursul anilor de studiu. În fiecare an, depunem eforturi pentru a oferi tuturor studenţilor facilităţile necesare şi un mediu propice pentru studiu, dezvoltare şi descoperirea tuturor oportunităţilor pe care oraşul Cluj-Napoca le pune la dispoziţie. Drept dovadă, suntem universitatea cu cei mai mulţi studenţi internaţionali, peste 3000”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” şi iniţiatoarea acestui proiect.

Seminarul cuprinde o zi a porţilor deschise, cu vizita Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, o vizită ghidată o oraşului, întâlniri cu  tutorii în cadrul programului de tutorat-mentorat dezvoltat în universitate, ateliere de iniţiere în limba română, conferinţe de introducere în cultura românească,  prelegeri şi  ateliere pe tema  tehnicilor de învăţare eficientă în domeniul ştiinţelor de sănătate.

Ca noutate, această ediţie a seminarului include un modul intitulat „Etică şi integritate academică. Profesionalism medical”. 

În cadrul sesiunii administrative, studenţii au primit informaţii despre permisul de şedere, respectiv înregistrarea rezidenţei pe teritoriul României, despre asigurarea locuinţei, despre sistemul de sănătate din România, precum şi alte informaţii utile. Pentru o deplină acurateţe,  aceasta a fost organizată în parteneriat cu Serviciul de Imigrări al Judeţului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate şi Poliţia care deserveşte campusul universitar.

Ceremoniile de deschidere pentru studenţii de la secţia engleză, respectiv cei de la secţia franceză au avut loc în data de 25 septembrie, în Aula „Iuliu Haţieganu”. Cu această ocazie, universitatea clujeană a fost onorată de prezenţa unor distinşi invitaţi, printre care Mohamed Ketata, director al Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi Orientală, Lucien Tallen, consilier la Ambasada Franţei în România, prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) şi prof. dr. Adrian Mihalca, prorector Relaţii Internaţionale USAMV Cluj-Napoca. Ambasadorii Israelului şi Belgiei, precum şi reprezentaţi ai Ambasadelor Tunisiei şi Germaniei au transmis studenţilor urările lor de bun venit prin intermediul unor mesaje video.

În această săptămână, şi studenţii români din anul întâi au parte de „Zilele Bobocilor”, un program de integrare şi acomodare în mediul universitar din Cluj-Napoca. Cele trei facultăţi din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” vor desfăşura o serie de întâlniri şi activităţi introductive, organizate în colaborare cu organizaţiile studenţeşti din cadrul universităţii - OSM (Organizaţia Studenţilor Medicinişti), OSS (Organizaţia Studenţilor Stomatologi) şi OSF (Organizaţia Studenţilor Farmacişti).

Anul universitar 2023-2024 va începe la data de 2 octombrie şi va fi marcat printr-o festivitate la care vor participa membrii comunităţii academice. Anul acesta, 600 de studenţi internaţionali şi 1.050 de studenţi români îşi vor începe parcursul educaţional la universitatea clujeană, care numără, în total, 9.000 de studenţi la toate nivelurile de învăţământ - licenţă, masterat şi doctorat, se mai arată.
 





ORL