Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, a murit la vârsta de 73 de ani, din cauza unei suferinţe la plămâni.


Va fi înmormântat în locul său de baştină, în localitatea Domneşti, judeţul Argeş, lângă părinţii săi, se arată într-o postare pe Facebook.

Gheorghe Mencinicopschi a absolvit Universitatea Bucureşti, Facultatea de Biologie­-Biochimie şi a urmat o serie de cursuri postuniversitare. A elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentaţiei, nutriţiei şi biotehnologiei şi a deţinut 23 de brevete de invenţii.

A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucureşti şi profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucuresti.

La sfârşitul lui 2008, Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată, în dosarul privatizarii Institutului de Cercetări Alimentare, în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Bucureşti l-a găsit vinovat pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani, cu circumstanţe agravante, pentru care l-a condamnat la opt ani de închisoare. În 2016, în urma unei decizii definitive a tribunalului Ilfov, Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat, după ce a executat doi ani din pedeapsa primită.

Sursă foto: Facebook 




Psihiatru (2)