Fiecare dintre cele patru proiecte de excelenţă, finanţat cu o bursă în valoare de 49.000 lei, a fost prezentat în cadrul ceremoniei de premiere, care a reunit comunitatea oamenilor de ştiinţă şi reprezentanţi ai mediului academic românesc.


Iulia Antohe, Elena Milanesi, Elena Stoleru şi Raluca Ţuţuianu sunt câştigătoarele celei de-a XIII-a ediţii a programului de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă”, organizate cu sprijinul UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării), se arată într-un comunicat. 

Cele patru teme de cercetare premiate în acest an propun soluţii pentru unele dintre cele mai actuale şi des întâlnite probleme de sănătate:

  • Detecţia sensibilă a alergenilor din produsele alimentare, folosind un senzor plasmonic cu fibră optică;
  • Efectul reglator al moleculelor microARN asupra inflamaţiei şi stresului oxidativ în perturbarile cognitive;
  • Încapsularea de extracte vegetale bioactive pentru dezvoltarea de materiale antibacteriene şi antioxidante destinate ambalajelor alimentare;
  • Dezvoltarea unei noi terapii regenerative pentru tratamentul rănilor cronice diabetice.

Juriul din România, alcătuit din academicieni, profesori universitari şi doctori de renume din cele două arii pe care programul le are în vedere (Ştiinţele Vieţii şi Ştiinţele Fizice) a analizat peste 30 de dosare de candidatură.

Câştigătoarele secţiunii Ştiinţele Vieţii au fost:

  • Elena Milanesi - este cercetător ştiinţific gradul II, în cadrul Institutului Naţional de Patologie Victor Babeş Bucureşti. Cu ajutorul bursei L’Oréal - Unesco „Pentru Femeile din Ştiinţă” va putea aprofunda rezultatele valoroase obţinute în proiectul REDBRAIN, care a identificat în sângele pacienţilor, cu forme incipiente de boală Alzheimer, biomarkeri asociaţi inflamaţiei şi stresului oxidativ, care pot fi testaţi neinvaziv, printr-o metodă accesibilă.
  • Raluca Ţuţuianu -  este bioinginer medical, doctor în biologie şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” al Academiei Române. În contextul în care, la nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet este în continuă creştere, vindecarea rănilor cutanate prin intermediul medicinei regenerative reprezintă una din principalele direcţii de cercetare la acest moment. În studiile anterioare, Raluca Ţuţuianu a demonstrat că leziunile cutanate acute pot fi vindecate prin stimularea unor procese biologice, iar bursa îi va permite să mergă mai departe, prin cultivarea de celule în sistem tridimensional, în vederea îmbunătăţirii proprietăţilor regenerative.

Câştigătoarele secţiunii Ştiinţele Fizice au fost:

  • Iulia Antohe - este cercetător ştiinţific gradul III în cadrul Institutului pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR) Măgurele. Scopul proiectului pentru care a primit finanţare este de a dezvolta şi utiliza un senzor plasmonic cu fibră optică pentru detecţia rapidă şi sensibilă a alergenului alunei Ara h 1 din produsele alimentare. Rezultatele acestei cercetări deschid uşa către detecţia automată, sensibilă şi la faţa locului a alergenilor în general, cu ţintă finală de a oferi consumatorului alimente mai sigure şi de calitate.
  • Elena Stoleru -  este cercetător ştiinţific gradul III în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi. Proiectul de cercetare propune soluţii pentru stoparea îmbolnăvirilor cauzate de toxiinfecţiile alimentare şi vizează obţinerea unor materiale antimicrobiene şi antioxidante biodegradabile. Aceste materiale bioactive vor reprezenta ulterior baza pentru dezvoltarea de ambalaje care vor împiedica dezvoltarea microorganismelor patogene şi suplimentar vor prelungi prospeţimea mâncării/alimentelor prin acţiunea antioxidantă.

Programul L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă” a sprijinit până în prezent 37 de tinere cercetătoare.

„Din 2019, sprijinim şi recunoaştem meritele şi potenţialul tinerelor din cercetarea românească, le ajutăm să exceleze şi să devină modele inspiraţionale pentru viitoarele generaţii, prin componenta locală a programului de burse private”, a declarat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România.

 Crearea de cunoştinţe şi lărgirea cunoaşterii prin ştiinţă şi cercetare reprezintă soluţii la provocările economice, sociale şi de mediu acute de astăzi şi la obţinerea unei dezvoltări durabile şi a unor societăţi mai ecologice.

„Complexitatea schimbărilor economice, sociale şi climatice la nivel global, din ultimii an, necesită o abordare holistică, pe care UNESCO o oferă prin expertiza sa de lungă durată în ştiinţă şi cercetare şi prin abordarea pluridisciplinară în domeniile Educaţie, Cultură, Comunicare şi Informare. (...) La această ediţie, am aflat că preocupările (...) au fost dintre cele mai diverse şi mai surprinzătoare: găsirea de soluţii pentru depistarea alergenilor, identificarea unor biomarkeri pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer, crearea de ambalaje antimicrobiene, antioxidante şi biodegradabile sau stimularea unor procese biologice pentru vindecare mai rapidă a bolilor cutanate. Le felicit pe câştigătoare pentru tenacitatea de a-şi fi urmat pasiunea pentru cercetare şi le doresc mult succes mai departe în construirea viselor lor”, a spus Madlen Şerban, secretar general, Comisia Naţională a României pentru UNESCO.




Oncolog