Echipa operatorie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), condusă de dr. Daniela Vrînceanu, a realizat ablaţia radicală a unei tumori gigante cervico-parotidiană, la un pacient de 84 de ani. Conform informării realizată pe pagina de Facebook a SUUB, în zona cervicală, orice tumoră cu un diametru de peste 10 cm este considerată o tumoră gigantă.

Examenul CT cervical cu substanţă de contrast a evidenţiat că pacientul avea o tumoră chistică multiloculată, septată, cu extensie în spaţiul parafaringian stâng, compresivă pe vasele mari ale gâtului.

Stire_tumoare SUUB

„Intervenţia chirurgicală a constat în: ablaţie radicală tumoră gigantă cervico-parotidiană stângă. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 3 ore. Au fost două elemente de dificultate în ablaţia tumorii: unul a constat în protecţia vaselor mari ale gâtului (vena jugulară internă şi artera carotidă cu ramurile ei, care erau intim lipite de tumoră); al doilea element dificil a constat în identificarea şi conservarea ramului marginal al mandibulei din nervul facial, precum şi trunchiul nervului facial, astfel încât pacientul să nu rămână cu o asimetrie a feţei (paralizie facială post-operatorie)”, a explicat dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL din cadrul SUUB.

Pacienţii sunt încurajaţi să se prezinte la spital de la primele simptome

Pacientul de 84 de ani s-a prezentat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în urmă cu aproximativ 4 săptămâni, explicând că avea o mică formaţiune tumorală în zona mandibulei încă din din perioada armatei”, deci de aproximativ 60 de ani. În ultimele şase luni, însă, tumoarea a avut o creştere accelerată.

Medicii atrag atenţia că pacienţii trebuie să se prezinte la spital încă de la primele semne de boală. Astfel, tumorile depistate în stadii incipiente sunt multe mai uşor de operat.

Reamintim că orice tumoră, chiar şi cele benigne, se operează mult mai uşor atunci când sunt de dimensiuni mai mici, inclusiv cu riscuri operatorii mai mici în ce priveşte elementele vitale din jurul tumorii”, a explicat dr. Daniela Vrînceanu.

Echipa operatorie a fost formată din: dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL, dr. Bogdan Bănică, medic primar chirurgie oro-maxilo-facială, dr. Adrian Ştefan, medic specialist ORL, dr. Anca Pascal, medic specialist ATI. Pacientul a avut o evoluţie chirurgicală favorabilă, fiind externat la 7 zile de la intervenţia chirurgicală.