La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca s-a înregistrat un nou record în ceea ce priveşte concurenţa pentru locurile destinate candidaţilor internaţionali. Anul acesta, 2.296 de tineri au sperat că vor ocupa unul dintre cele 615 locuri oferite de universitate, pentru programele de studiu în limbile franceză şi engleză.


UMF „Iuliu Haţieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi străini din România, cu aproximativ 3.000 de studenţi din 62 de ţări, de pe 6 continente, se arată într-un comunicat.

Cei aproape 2.300 de candidaţi din acest an au provenit din 75 de ţări, cei mai mulţi venind din Franţa, Germania, Maroc, Tunisia, Italia, Elveţia, Israel. Aceştia au putut opta pentru trei programe de studiu, cu predare în limba engleză sau franceză: medicină, medicină dentară şi farmacie.

La medicină, au fost disponibile 395 de locuri şi au fost evaluate 1.549 de dosare. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la programul de studiu medicină în limba franceză, cu 6 candidaţi pe un loc.

La medicină dentară s-au înscris 636 de candidaţi pentru 100 de locuri, iar concurenţa cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu 11 candidaţi pe un loc.

La Facultatea de farmacie, au fost scoase la concurs 120 de locuri, la care s-au înscris 111 candidaţi. La această specializare, concurenţa a fost de 2 candidaţi pe un loc la linia de predare în limba franceză.

Evaluarea candidaţilor în vederea admiterii s-a desfăşurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale şi a realizărilor personale, în conformitate cu datele conţinute în dosarul personal de aplicaţie. La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidaţii pe baza unor criterii de selecţie generale, la nivel de universitate, şi specifice, pentru fiecare facultate în parte. La fel ca anul trecut, candidaţii s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.

Au putut aplica cetăţenii statelor membre UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Competenţa lingvistică a candidaţilor a trebuit dovedită în mod obligatoriu prin existenţa unui certificat de competenţă lingvistică recunoscut internaţional.

„Candidaţii internaţionali sunt atraşi la UMF «Iuliu Haţieganu» de calitatea actului educaţional orientat către activităţile practice şi învăţământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum «problem-based learning» sau simularea medicală, şi având o curriculă dintre cele mai atractive. De asemenea, diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internaţional, iar astfel absolvenţii noştri pot profesa oriunde în lume”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul unităţii de învăţământ.

Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este singura instituţie de învăţământ medical din România care a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education). De asemenea, şi obţinerea diplomei de calitate „Label CIDMEF”, oferită de Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Medicină Francofone, a contribuit în mare măsură la creşterea numărului de studenţi străini.

Începând din acest an, studenţii francofoni sau cei de alte naţionalităţi din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”, care sunt interesaţi să profeseze în Franţa, au posibilitatea să acceseze platforma educaţională digitală franceză SIDES NG, ce le permite să se pregătească pentru ECN (echivalentul examenului de rezidenţiat în Franţa).

 

Medic