Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca anunţă finalizarea concursului de admitere a candidaţilor internaţionali: 2.180 de tineri au candidat pentru a ocupa unul dintre cele 605 locuri scoase la concurs pentru programele de studii de licenţă în limba franceză (355 de locuri) şi limba engleză (250 de locuri), pentru anul universitar 2023-2024.


UMF „Iuliu Haţieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi internaţionali, cu peste 3.000 de studenţi, din 60 de ţări, de pe 6 continente, se arată într-un comunicat.

Candidaţii din acest an au provenit din 89 de ţări, cei mai mulţi venind din Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, India, Algeria şi Siria. Ei au putut opta pentru trei programe de studii de licenţă, cu predare în limba engleză sau franceză: Medicină, Medicină dentară şi Farmacie.

La programul de studiu Medicină, au fost disponibile 400 de locuri şi au fost evaluate 1.278 de dosare. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la programul de studiu Medicină în limba franceză, cu 4 candidaţi pe un loc.

La Medicină dentară, s-au înscris 769 de candidaţi pentru 125 de locuri, iar concurenţa cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, unde au concurat 8 candidaţi pe un loc.

La programul de studiu în Farmacie în limba franceză au fost scoase la concurs 80 de locuri, la care s-au înscris 117 candidaţi.

„Datorită cererii crescute, de la an la an, creştem numărul de locuri pentru studenţii internaţionali. Anul acesta, am adăugat 45 de locuri în oferta educaţională. Candidaţii internaţionali sunt atraşi la UMF „Iuliu Haţieganu” de calitatea actului educaţional, orientat către activităţile practice şi învăţământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum «Problem-based learning» sau simularea medicală şi având o curriculă dintre cele mai atractive, adaptată după modelele europene. De asemenea, studenţii noştri au oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăţi şi al celor două centre de cercetare avansată din cadrul universităţii – MedFUTURE şi Genomic Center - , cu posibilitatea de a beneficia de burse de cercetare de până la 2.000 euro/student. Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internaţional, iar astfel absolvenţii noştri pot profesa oriunde în lume, beneficiind de o inserţie garantată pe piaţa muncii”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene.

Admiterea candidaţilor internaţionali s-a desfăşurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale şi a realizărilor personale, în conformitate cu datele conţinute în dosarul personal de aplicaţie. La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidaţii pe baza unor criterii de selecţie generale la nivel de universitate şi a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidaţii s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.

Au putut aplica cetăţenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei din România. Competenţa lingvistică a candidaţilor a trebuit dovedită în mod obligatoriu printr-un certificat recunoscut la nivel internaţional.

Facultatea de Medicină din cadrul universităţii clujene a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education). Diploma de calitate „Label CIDMEF”, oferită de Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Medicină Francofone, a contribuit la creşterea numărului de studenţi internaţionali.

 

 

Pediatru