Adrian Gheorghe, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a făcut un bilanţ la final de mandat şi a enumerat atât proiectele în care echipa sa a fost implicată, cât şi problemele care trebuie rezolvate cu celeritate.


Adrian Gheorghe a anunţat, pe contul său de Facebook, că a predat mandatul pe care l-a exercitat la CNAS în ultimele luni.

„Echipa mea a predat către funcţionarii CNAS toate proiectele în care a fost implicată şi produsele digitale la care am lucrat în acest timp, în primul rând noul website, inclusiv parole, manuale de utilizare-dezvoltate in-house (...) Sper că a fost o tranziţie ordonată, calmă şi eficientă, cum a fost cea de care am beneficiat şi eu când am preluat mandatul în ianuarie”, a scris fostul preşedinte al CNAS, care a ţinut să le mulţumescă „tuturor celor care au făcut posibil acest mandat”.

La capitolul realizări, fostul preşedite CNAS a enumerat:

  • Organizarea concursurilor de directori generali ai caselor de asigurări de sănătate, în urma cărora s-au ocupat 19 posturi;
  • Comunicarea cu asiguraţii (Ghidul asiguratului, website nou, mecanism de raportare a experienţei cu furnizorii şamd);
  • Noile măsuri prevăzute în Contractul-Cadru şi consultările publice extinse;
  • Înfiinţarea Unităţii de Implementare a Proiectelor în cadrul CNAS;
  • Publicarea raportului de activitate pentru 2020, pentru mai multă transparenţă;
  • Eficientizarea resurselor alocate Programelor Naţionale de Sănătate Curative ale CNAS.

„Am făcut cât am putut”, a mai adăugat Adrian Gheorghe. „Nereuşitele acestui mandat sunt în primul rând ale mele şi reuşitele sunt în primul rând ale instituţiei. Chiar dacă multe idei au plecat de la conducere, implementarea lor nu ar fi fost posibilă fără concursul funcţionarilor CNAS şi CAS. Nu sunt puţini, executanţi şi directori, care au lucrat seara/noaptea şi în weekend, fără să le dea nimeni dispoziţie, pentru ca lucruri bune să se întâmple”.

Fostul preşedinte CNAS a pus accent pe noţiunea de continuitate: „Tot ce s-a făcut în această perioadă s-a făcut în colaborare strânsă cu conducerea precedentă, căreia îi mulţumesc pentru profesionalism. (...) Nu e puţin lucru, şi cred că această continuitate a fost un ingredient esenţial pentru a mişca lucrurile. Sper că va fi o reţetă pe care şi alţii o vor încerca, după propriul gust, deoarece sunt mai mulţi oameni în sistemul de sănătate decât se crede cu care se poate lucra foarte bine. Toată miza este ca accentul să cadă pe a lucra colaborativ şi profesionist”.

Reperele de transparenţă, predictibilitate şi performanţă de la începutul mandatului rămân esenţiale pentru reforma asigurărilor sociale de sănătate în România, consideră Adrian Gheorghe: ”Acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar cred că au fost făcuţi paşi importanţi pentru o bază de reforme. Rămân multe probleme şi multe de făcut în continuare”.

El şi-a exprimat speranţa ca printre priorităţile noii conduceri să rămână:

  • Comunicarea constantă, transparentă şi eficientă cu publicul larg;
  • Organizarea concursurilor echidistante si meritocratice pentru posturile de execuţie şi conducere de la CNAS şi CAS;
  • Reforma alocării fondurilor gestionate de CNAS în funcţie de obiectivele politicii de sănătate naţionale şi de indicatori de performanţă, nu exclusiv pe baze istorice;
  • Instrumente de contractare moderne, aplicate, flexibile şi informate de dovezi.


Pediatru