Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie.


„Probabil că echilibrul va veni undeva, din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. (...) Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor - indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-CoV-2 în continuare, şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici”, a spus Adrian Marinescu pentru Agerpres.

Potrivit directorului medical, sezonul rece cu infecţii respiratorii este „o întoarcere la normalitate”, după trei ani de pandemie.

„Să ne aducem aminte că, pre-pandemie, aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. (...) Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2. Şi doi - circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură”, a arătat medicul.





Alergologia