Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Marinescu, a declarat că se aşteaptă ca, din toamnă, să crească numărul de infectări cu SARS-CoV-2. El crede că pandemia va însemna convieţuirea cu virusul, fără ca acesta să dispară.


Creşterea numărului de infecţii nu va schimba acest concept de convieţuire, a afirmat Adrian Marinescu, citat de Agerpres

„Din punctul meu de vedere, ce a început în 2022 va continua, iar pandemia se va încheia cu această convieţuire, nu cred că vor mai fi schimbări importante. Şi când mă refer la impact la nivelul populaţiei, mă refer la spitalizări în număr mare, la presiune pe spitale, la ocuparea de paturi de terapie intensivă. Dacă vom fi suficient de echilibraţi, încât să luăm în calcul că vom mai avea infecţii şi că trebuie să le rezolvăm, cred că vom trece cu bine toamna”, a spus Adrian Marinescu, la un training organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.

El a mai spus că se aşteaptă şi apariţia unor vaccinuri noi, în funcţie de următoarele mutaţii ale SARS-CoV-2, precizând că închiderea pandemiei nu va însemna şi disparţia virusului care provoacă boala.

„Încheierea pandemiei nu are nicio legătură cu dispariţia completă a virusului SARS-CoV-2. În momentul în care la nivelul mapamondului nu va mai fi o arie întinsă geografică şi în momentul în care vom avea cazuri izolate (...), atunci vom vom vorbi de focare izolate şi pandemia va fi închisă”, a conchis Adrian Marinescu.

 


Oncolog