Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a informat, joi, că dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore, respectiv cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene.


Secretarul de stat a explicat, într-o conferinţă de presă, că se impune o limitare a consumului antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene. În 2022, ţara noastră s-a situat pe locul al doilea în Europa, după Grecia, a precizat Pistol.

Pistol a subliniat că rezistenţa la antibiotice reprezintă o problemă importantă de sănătate publică.

„Conform estimărilor OMS, există foarte mari şanse ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane. (...) A venit timpul ca, pentru prima dată şi în România, să reglementăm şi modalitatea în care sunt utilizate aceste antibiotice în ambulatoriu. (...) Prin urmare, acest Ordin al ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator, pentru că în sistemul spitalicesc acest lucru este posibil, având date de la Casa Naţională de Sănătate. Ordinul impune o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală”, a declarat Adriana Pistol.

Ea a amintit că, în regim de urgenţă, se pot elibera în farmacii, pentru 48 de ore, antibiotice de primă linie în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă.

Directorul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii, Monica Negovan, a indicat că, în prezent, funcţionează un sistem electronic de raportare, folosit de toate farmaciile din România încă din 20016, care va fi actualizat „prin introducerea unor date noi, în dreptul fiecărui medicament care face parte integrantă din acest ordin”. Actualizarea sistemului se va realiza de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

„Încercăm să dezvoltăm, în perioada următoare, un sistem de eliberare electronică a medicamentelor. Când se va dezvolta sistemul de prescripţie electronică şi în afara sistemului de compensare, atunci, vom vedea în timp real CNP-ul care a ridicat din altă farmacie acel medicament. Nu există încă un termen pentru acest sistem. De aceea, există declaraţia pe propria răspundere”, a punctat Monica Negovan.







Alergologia