Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinul anti-COVID dezvoltat de Johnson & Johnson, prin filiala sa Janssen. Poate fi administrat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, într-o singură doză, fără rapel, având o eficienţă de 67%.


După o evaluare amănunţită, reprezentanţii EMA au concluzionat, în consens, că datele despre vaccin sunt „robuste” şi „îndeplinesc criteriile privind eficacitatea, siguranţa şi calitatea”, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului, ema.europa.eu.

„Autorităţile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opţiune de a combate pandemia şi de a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

Rezultatele unui studiu clinic, care a inclus peste 44.000 de persoane din Statele Unite, Africa de Sud şi ţările din America Latină, arată că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste18 ani.

S-a observat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19, după două săptămâni de la administrarea serului. Cele mai frecvente efecte secundare, care au dispărut la câteva zile de la injectare, au fost durere la locul înţepăturii, cefalee, dureri musculare şi greaţă.

Vaccinul Janssen nu este unul cu ARN mesager, ci are la bază un adenovirus modificat. Este al patrulea vaccin recomandat în Uniunea Europeană, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19. Se administrează în doză unică şi nu necesită o temperatură foarte scăzută pentru conservare.


Farmacist