În judeţul Cluj, părinţii unei adolescente de 15 ani, decedată într-un accident rutier, au dat o şansă la viaţă altor trei copii. Transplantul de organe s-a efectuat graţie echipelor medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Institutul Clinic Fundeni - Bucureşti şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca.


„La Cluj, un accident rutier a făcut să dispară o lume de numai 15 ani”, se arată într-o postare, pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant. „O dramă care schimbă definitiv viaţa familiei, pentru că nimic nu se compară  cu durerea pierderii unui copil. Cu toate acestea, părinţii au reuşit să găsească puterea de a transforma imensa lor durere în viaţă pentru alţi copii, să dăruiască altor părinţi fericire”.

Alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI şi de coordonare de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca (dr. Remus Babici – coordonator transplant, dr. Nicoleta Dărăban), care a încheiat prima şi una din cele mai sensibile etape ale sistemului de transplant, se mai arată în postare.

O fată în vârstă de 14 ani a fost salvată prin transplant de ficat, realizat la Institutul Clinic Fundeni de către echipa coordonată de dr. Doina Hrehoreţ, cu sprijinul echipei ATI condusă de dr. Ruxandra Fota.

Alţi doi copii, de 8 ani şi de 14 ani, au primit şansa la viaţă prin transplant renal, realizat la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate, pentru ficat, de echipa Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki, iar pentru rinichi, de echipa Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca, coordonată de dr. Dan Pop.

„Echipe medicale complexe şi-au unit forţele şi priceperea pentru ca viaţa să meargă mai departe, pentru ca gestul făcut de părinţi să nu fi fost în zadar. Ne arătăm recunoştinţa şi respectul pentru toţi profesioniştii implicaţi în această luptă pentru viaţă”, se arată în postare.

„Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa părinţilor îndureraţi. Gândul că alţi trei copii vor trăi de pe urma gestului făcut poate va aduce o minimă alinare. Vă mulţumim din inimă!”

Sursă foto: Facebook Agenţia Naţională de Transplant


Pediatru