Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor din SUA (CDC) arată că varianta Delta a coronavirusului e mai contagioasă ca varicela, că are efecte mai grave ca predecesoarele ei şi că persoanele infectate o transmit mai departe, fie că sunt vaccinate sau nu.


Aceste constatări, care se bazează pe studii ştiinţifice, figurează într-un document intern al agenţiei federale din domeniul sănătăţii CDC (Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor), relatează AFP, preluată de 7sur7.

Publicat de Washington Post şi validat drept autentic de agenţia de ştiri AFP, documentul este însoţit de un avertisment la adresa responsabililor din domeniul sănătăţii: „Războiul s-a schimbat”. Contagiozitatea variantei Delta, asemănătoare varicelei, se traduce prin faptul că o persoană infectată transmite virusul altor opt.

Documentul se bazează pe o analiză realizată în oraşul Provincetown, statul Massachusetts, unde peste 900 de cazuri COVID au fost depistat după festivităţile ocazionate de ziua naţională a SUA, deşi trei sferturi dintre participanţii la eveniment erau vaccinaţi.

Conform analizei CDC, nu au existat diferenţe între încărcătura virală a persoanelor vaccinate sau nevaccinate, gradul de contagiozitate fiind acelaşi. În schimb, în acelaşi focar, spitalizările au fost puţine (7), şi nu s-a înregistrat niciun deces.

Toate aceste constatări au dus la noi recomandări din partea autorităţilor sanitare americane, una dintre ele fiind legată de purtarea măştii în spaţiile interioare, inclusiv de către persoanele vaccinate, dacă e vorba de o zonă cu risc ridicat de infectare. Purtarea măştii are în special rolul de a proteja persoanele nevaccinate.

În documentul CDC, se estimează că riscul de deces şi de spitalizare cu forme grave ale COVID-19 este de 10 ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, iar riscul de infectare este de 3 ori mai mic – ceea ce înseamnă că vaccinurile prezintă o eficacitate de 90% contra formelor grave de boală şi de 67% împotriva infectărilor.


Oncolog