Conform studiului publicat azi în revista Nature, un pacient din Londra reprezintă al doilea caz din lume de remisiune a virusului HIV-1, la 18 luni după încetarea tratamentului antiretroviral. Cercetătorii atrag atenţia că nu putem vorbi încă de vindecare totală a infecţiei cu virusul HIV, dar noile descoperiri reprezintă un pas extrem de important în găsirea unui tratament.

Cazul a fost supravegheat de cercetătorii de la University College London şi Imperial College London, împreună cu echipe de la Universităţile Cambridge şi Oxford, şi vine la 10 ani distanţă după primul caz de remisiune a virusului HIV, cunoscut drept „Pacientul Berlin”.

Ambii pacienţi au primit transplant cu celule stem pentru a fi trataţi de cancer, măduva osoasă provenind de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce previne instalarea virusului HIV, mai precis a receptorului CCR5.

<<Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că „pacientul din Berlin” nu a fost o anomalie. (...) În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Aceasta reprezintă o provocare în ţările în curs de dezvoltare >>, a explicat cercetătorul principal prof. dr. Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge.

Remisiune la 35 de luni de la transplantul hematopietic

„Pacientul din Londra”, care preferă să rămână anonim, a fost diagnosticat HIV-pozitiv în 2003, iar din 2012 se află sub tratament antiretroviral. La sfârşitul anului 2012 a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, în stadiu avansat, şi în 2016 a beneficiat de transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator cu mutaţie genetică rară, ce conferă rezistenţă la virusul HIV. După transplant, „pacientul din Londra” a mai continuat tratamentul antiretroviral timp de 16 luni şi, în prezent, se află în remisie timp de 18 luni (adică la 35 de luni după momentul transplantului). Sistemul imunitar al pacientului este, în continuare, incapabil de a exprima receptorul CCR5, cel mai comun receptor al tulpinei HIV-1.

„Pacientul din Berlin”, Timothy Ray Brown, a primit două transplanturi cu celule stem în 2007, respectiv 2008, pentru a fi tratat de leucemie, iar infecţia cu virusul HIV nu a recidivat în cazul său până în prezent. Pentru tratarea cancerului, ambii pacienţi au fost supuşi radiaţiei şi chimioterapiei, care – spun cercetătorii – pot fi eficiente împotriva virusului HIV, omorând celulele în proces de divizare. Cheia succesului pentru remisia virusului HIV pare să fie înlocuirea celulelor sistemului imunitar cu noi celule care nu prezintă receptorul CCR5.

Cercetătorii britanici atrag atenţia că, din cauza toxicităţii chimioterapiei, această abordare nu ar putea deveni un standard de tratare a infecţiei HIV.

„Acum trebuie să înţelegem cum altfel am putea suprima acest receptor CCR5, poate folosind terapia genică”, a declarat prof. dr. Gupta. Împreună cu echipa sa, prof. dr. Ravindra Gupta va prezenta astăzi rezultatele cercetării sale în cadrul Conferinţei Anuale despre Retrovirusuri şi Infecţii Oportuniste (CROI), din Seattle.

 

Sursă: Universitatea Cambridge

healthy long eyelashes

 

https://besteyelashdropsever.net