Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a referit la realizarea unui plan pentru următorii 8 - 10 ani, privind „redesenarea” sistemului sanitar din România.


În opinia ministrului Sănătăţii, schimbarea cea mai grea este legată de mentalităţi, atât în cazul celor care lucrează în sistem, cât şi în rândul populaţiei, pentru mutarea „balansului” din zona asistenţei medicale spitaliceşti pe ambulatorii, informează Agerpres.

Există un draft de strategie în domeniul sănătăţii, şi s-au purtat mai multe discuţii în acest sens la nivel regional, a spus ministrul.

„Avem un acum un draft de strategie de sănătate pentru următoarea perioadă, sper să putem să o îmbunătăţim în urma discuţiilor care au avut loc la nivel regional. Au fost şase, şapte astfel de întâlniri, dar ceea ce cred eu că o să fie cel mai greu de schimbat o să fie legat de mentalităţi (...) Sunt lucruri la care lucrăm să le construim. PNRR este unul dintre ele, dar nu este singurul”, a adăugat Alexandru Rafila.

El a adăugat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu e „despre bani”, ci presupune „construcţia care ţine de zona de resurse umane”, de zona de management a sistemului de sănătate, dar şi de investiţii în asistenţa medicală ambulatorie, în unităţi spitaliceşti.

 


Alergologia