Infecţiile asociate asistenţei medicale sunt încă subraportate în România, a declarat, în cadrul unei conferinţe de specialitate, ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila consideră că un obiectiv important este ca bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele româneşti.


Un alt obiectiv ar fi reducerea consumului de antibiotice, precum şi schimbarea structurii administrării acestora, consideră ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Alexandru Rafila a participat la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi cu Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.  

„Infecţiile asociate asistenţei medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienţi externaţi, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene”, a declarat Alexandru Rafila.

„Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice (...). De asemenea, să ajungem cu spitalele din România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate, care ar putea să fie favorizat şi de faptul că există, în sfârşit, după 30 de ani, şi în România specialitatea de microbiologie medicală, aşa (...) cum există în toate ţările din Uniunea Europenă”, a explicat Alexandru Rafila.

El a arătat că rezistenţa la antimicrobiene este un fenomen care a generat o abordare multisectorială.

„Noi am reuşit, până în momentul de faţă, să elaborăm câteva documente care erau necesare sistemului de sănătate din România şi erau necesare şi pentru integrarea activităţilor. Rezistenţa la antimicrobiene este un fenomen care a generat o abordare multisectorială, «one health», care include, în afară de medicina umană sau de sănătatea umană, cea din sectorul veterinar şi factorii de mediu. (...) Până în momentul de faţă, au fost dezvoltate două instrumente care trebuie aprobate (...). Este vorba despre strategia naţională, cadrul strategic naţional, şi de planul naţional de acţiune”, a arătat ministrul Sănătăţii.

 

Alergologia