Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat, duminică, 19 noiembrie, importanţa unei mai bune planificări în domeniul resurselor umane în domeniul sanitar, menţionând că în acest an la concursul de rezidenţiat a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie.


În acest an, s-au înscris 10.000 de candidaţi la examenul de rezidenţiat, informează Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Romexpo, unde s-a desfăşurat concursul pentru candidaţii din Capitală, Rafila a precizat că, dintre cele trei domenii majore, concurenţa cea mai mică a fost la Medicină - 1,32 candidaţi, în timp ce la Stomatologie a fost de 4,23, iar la Farmacie peste 5.

„În acest an, a început o schimbare, în sensul că, dincolo de oferta de pregătire din partea universităţilor, (...) am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare. Probabil, în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la medicina de familie, peste 600 de locuri, şi vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare, în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor, încet-încet, astfel încât şi ele să îşi adapteze această capacitate în funcţie de nevoile sistemului de sănătate. Noi pregătim medici pentru ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară”, a spus Alexandru Rafila.

El a evidenţiat importanţa dezvoltării infrastructurii medicale, astfel încât condiţiile de muncă să fie atrăgătoare pentru tinerii medici, în condiţiile în care „salarizarea, în bună măsură, a fost rezolvată”.

Rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a anunţat intenţia universităţii de a prelua de la Ministerul Sănătăţii activitatea de repartizare a rezidenţilor pe diferite stagii, în condiţiile în care Legea 199/2023 prevede organizarea unei direcţii pentru învăţământul postuniversitar. El şi-a exprimat speranţa ca, de anul următor, să fie introdusă şi înscrierea online a candidaţilor pentru examenul de rezidenţiat.

„O să încercăm, la nivelul Ministerul Sănătăţii, să flexibilizăm activitatea de recunoaştere a diplomelor în străinătate, a celor care sunt specializaţi acolo, pentru a atrage cât mai mulţi colegi din străinătate. Se pare că este un trend de a se reîntoarce cei care au lucrat în străinătate în spitalele noastre, din diferite motive: sociale, economice şi familiale. Dar, pentru aceasta este bine ca la Ministerul Sănătăţii să fie mai flexibilă această modalitate de a recunoaşte şi de reintegrare a lor în ţara noastră”, a subliniat Viorel Jinga.

 

 

Medic