Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat într-o conferinţă de presă că de miercuri, 6 aprilie, va demara campania de informare privind administrarea şi păstrarea pastilelor de iodură de potasiu.


Comprimatele nu vor fi distribuite decât când populaţia va şti despre ce este vorba, iar fiecare distribuire va fi însoţită şi de un flyer de informare, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres. Potrivit ministrului, campania se va derula prin intermediul mass-media.

„Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (...) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent. (...) De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că pastilele se administrează în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Comprimatele se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.

„Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii”, a spus Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte contraindicaţiile, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.

„Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism”, a mai arătat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că va fi găsită o cale legală şi „corectă”, prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un timp rezonabil. În opinia sa, implicarea medicilor de familie în distribuirea comprimatelor constituie „o procedură de responsabilitate profesională”.

 



Alergologia