Ministrul Sănătăţii a spus că cele 20 de fabrici de medicamente din ţară aduc aduc 1,5% din PIB. Trebuie găsită o soluţie rapidă care să permită accesul populaţiei la medicamentele generice, a adăugat el, referindu-se şi la taxa clawback.


Actualul mecanism de natură economică nu este funcţional, ca să facă atractivă zona medicamentelor generice, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

„Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în ţara noastră. (...) Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii cred că ar trebui puţin revizuită, pentru că noi ne găsim într-o situaţie paradoxală. Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă, care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul, care este mult mai scump. La finalul zilei plătim mai mulţi bani”, a afirmat Rafila, la Conferinţa Naţională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente”.

Introducerea mai rapidă a medicamentele novatoare necesită şi o politică de preţ rezonabilă, inclusiv de taxe.

„Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România”, a mai arătat ministrul.
Farmacist