Un grup de lucru guvernamental se preocupă de găsirea unui mod de calcul al preţului care „să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.


Ministrul a precizat că produsele generice „reprezintă mai mult de 75%, din punct de vedere al cantităţii, din piaţa medicamentelor”, informează Agerpres.

„E clar că medicamentele esenţiale sunt concentrate în această zonă, a medicamentelor generice. (...) Ne preocupă foarte serios, mai ales în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine”, a afirmat ministrul.

Rafila s-a referit la una dintre deciziile care pot fi luate rapid.

„De multe ori, molecula de referinţă este a unui produs care, de exemplu, a dispărut, nu se mai găseşte pe piaţă. Această situaţie o vom reglementa rapid şi moleculele care nu se mai găsesc pe piaţă, un anumit produs, evident nu mai trebuie să constituie o referinţă, pentru că o referinţă are un sens atunci când ea se găseşte pe piaţă (...) Nu putem să facem referinţă la ceva care nu există şi care produce practic pierderi economice altor agenţi”, a spus ministrul.





Farmacist