Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că se încearcă găsirea de soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a medicamentului anti-COVID favipiravir.


Antiviralul menţionat „poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar (...) nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul”, a precizat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„Am avut convorbiri repetate şi detaliate cu cei doi producători MSD şi Pfizer, în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu - adică se dau în ambulatoriul de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. (...) Încercăm să facem acest lucru pentru favipiravir”.

Ministrul a spus că se caută soluţii: „Persoanele care pot să ia favipiravir în ambulatoriu, pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate şi nu mă refer la infecţia COVID, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina (...). Ulterior, medicamentul va putea fi luat prin prescripţie medicală”, a declarat Rafila.

 

Farmacist