Ministerul Sănătăţii lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor, de către medici, de la unităţile medicale de stat la cele din mediul privat, a anunţat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.


Declaraţiile ministrului au fost făcute la deschiderea oficială a Forumului Naţional de Neurologie.

„Să nu uităm, de exemplu, că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie chiar dacă sunt operatori privaţi. (...) Lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm. O să încercăm să facem lucrurile aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Ministrul consideră că medicii care lucrează în instituţiile publice ar trebui să facă o declaraţie pe propria răspundere privind faptul că „nu direcţionează pacienţii”.

„Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicate. Pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba despre modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că unii medici care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore se face prin serviciul de gardă. (...) Lucrăm la acest lucru”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

 




Ginecologia (1)