Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că se va elabora un punct de vedere legislativ referitor la relaţia medicilor şi pacienţilor cu sistemul public şi privat de sănătate.


Alexandru Rafila a anunţat că un alt proiect al Ministerului Sănătăţii este cel privind regândirea normării medicilor şi asistenţilor medicali, mai ales în spitalele de primă linie, care rezolvă cazurile complicate din România, informează Agerpres.

„Ne gândim cu colegii să lucrăm la punct de vedere legislativ care să fie făcut cumpătat şi care să respecte două principii. Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public sau în sectorul privat, dar lucrul ăsta se trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează la spitalul public în integralitatea lui. Al doilea principiu este că pacienţii pot să opteze, sigur, între public şi privat”, a declarat Rafila, la finalul unui eveniment.

El a precizat că nu este vorba de niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau pacienţilor să opteze să lucreze sau să fie trataţi în sectorul public sau privat, „dar lucrurile astea trebuie să se întâmple foarte clar - ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat”.

„Sigur, sunt situaţii excepţionale sau de excepţie care necesită un astfel de parcurs al pacienţilor. Nu trebuie îngrădit acest parcurs şi vreau să găsim o soluţie legislativă care să permită în anumite situaţii şi o astfel de situaţie - în care pacientul este tratat întâi la public şi trebuie să ajungă la privat sau o situaţie inversă, în care ajunge în sectorul privat în sectorul public. Eu cred că cele două sectoare, public şi privat, nu trebuie să fie considerate opuse, trebuie să fie considerate complementare, însă trebuie să jucăm în condiţii de egalitate în ceea ce priveşte modul de decontare a serviciilor”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Un alt proiect al Ministerului Sănătăţii vizează regândirea normării medicilor.

„Am cerut de la toate comisiile de specialitate propunere în ceea ce priveşte normativul de personal pentru fiecare tip de specialitate şi încercăm împreună cu comisiile, sunt zeci de comisii de specialitate, să găsim o formulă (...). Dar aici trebuie să ne corelăm şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru că finanţarea serviciilor de sănătate trebuie să respecte acelaşi principiu”, a explicat ministrul Sănătăţii.
 

 

 

Alergologia