Testarea COVID va continua, centrele de evaluare vor funcţiona, iar spitalele îşi vor desfăşura activitatea în sistem combinat a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.


Testarea rămâne o componentă esenţială a controlului pandemiei, a subliniat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„Menţinem capacitatea de testare inclusiv a centrele de prelevare care sunt în Bucureşti (...), încât oamenii să aibă acces la testare, şi îi sfătuim să se îndrepte spre aceste centre sau spre medicii de familie (...) Şi acele centre de evaluare vor continua să funcţioneze, pentru că scopul nostru nu este să internăm oamenii în spitale. Scopul este să putem să evaluăm şi să le oferim tratament ambulatoriu”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Referindu-se la spitale, Rafila a spus că acesta vor funcţiona în „sistem combinat” - vor trata şi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, şi pacienţi cu alte patologii. Pe măsură ce numărul de pacienţi COVID va scădea, şi activitatea acelor unităţi medicale va fi reluată cu îngreg profilul de activitate de dinainte de pandemie.

„Pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară, încât să existe un proces gradual de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale - iar pentru acest lucru am discutat cu cei de la CNAS şi vom asigura şi o perioadă de tranziţie de finanţare la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unităţi sanitare. Discuţia a fost pentru data de 30 septembrie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

 


ORL