Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, din punctul său de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România. El a precizat că obligativitatea nu este potrivită în ţara noastră şi că trebuie lucrat mai mult la partea de informare a cetăţenilor.


„Înţeleg preocuparea legată de stimularea vaccinării, care este legitimă (...) La începutul anului 2021 vaccinarea, în urma studiilor clinice, era recomandată pentru a opri transmiterea. În momentul de faţă, vaccinarea este recomandată pentru a evita cazurile grave şi pentru a evita decesele", a declarat ministrul la un post de televiziune, citat de Agerpres.

El a adăugat că recomandă vaccinarea mai ales categoriilor de risc, cu patologii cronice.

„Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că arbidolul ar avea vreun efect (...) asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România, care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. Atunci e clar că (...) vaccinul are un efect”, a mai spus Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătăţii a susţinut, răspunzând unei întrebări, că vaccinarea nu va fi obligatorie în România, din punctul său de vedere.

„Vaccinarea eu o recomand cu tărie, însă apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră. Şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care oamenii le au”, a adăugat Rafila.

„Pe de altă parte, nu exclud această variantă, în care vaccinarea anuală să fie recomandată, cu o doză de vaccin pe an, cu o condiţie, să existe un vaccin care este eficient pentru tulpina prevalentă, care circulă în momentul respectiv, iar acest vaccin să fie administrat cu precădere persoanele din categoriile la risc”, a precizat ministrul Sănătăţii.

 


Psihiatru (2)