Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă vaccinul anti-HPV în Programul naţional de vaccinare, şi să nu mai fie administrat la cerere.


Ministrul a fost întrebat care este situaţia privind vaccinarea anti-HPV, dat fiind că există voci care susţin că este o cerere mare în acest moment şi nu s-ar găsi în cantităţi suficiente în farmacii, informează Agerpres.

„După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal, şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă, şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens”, a răspuns Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat că vaccinul anti-HPV este un ser care se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global cererea e foarte mare.

„Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze, pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică”, a mai spus Rafila.

 


Ginecologia (1)