Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România, la fel ca alte state membre UE, va primi gratuit doze de vaccin pentru imunizarea împotriva variolei maimuţei.


„România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României, din totalul populaţiei Uniunii Europene. Probabil ceva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia. (...) Va ajunge şi în România, la fel ca şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în acelaşi timp”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres

Potrivit ministrului, nu ar trebui luate alte măsuri suplimentare doar pentru că a fost descoperit un caz într-o ţară vecină.

„Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta, că a apărut la graniţă. Virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi a contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a spus ministrul Sănătăţii.

 

 

Alergologia