Vaccinurile împotriva infecţiei cu noul coronavirus au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei – dar succesul vaccinării, în România, a fost unul îndoielnic, pentru că a fost insuficient pregătită o campanie de informare şi comunicare, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.


Un mijloc de protejare a sănătăţii a ajuns un mijloc de dezbatere şi a împărţit lumea „în două tabere”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres, la la dezbaterea „Geopolitica vaccinului. Realităţi internaţionale şi interese româneşti”, organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

„Vaccinurile împotriva acestei infecţii au reprezentat cea mai spectaculoasă, nu ştiu dacă descoperire, dar cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei, pentru că, într-un timp extrem de scurt (...) s-a ajuns la autorizarea de vaccinuri care să oprească transmiterea bolii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a arătat că, dacă la începutul pandemiei a existat o competiţie între cetăţeni, privind accesul la vaccin, ulterior, în ţara noastră, „a existat o abordare nefericită, care a încercat să compromită efortul autorităţilor”.

„În ciuda unui efort logistic şi financiar pentru o ţară ca România, succesul a fost îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică şi a fost insuficient de bine pregătită o campanie de informare şi de comunicare”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

În acest context, Alexandru Rafila a făcut apel la decidenţi şi la toată clasa politică, ca să depăşească sfera populistă şi să se aplece asupra lucrurilor cu adevărat importante, cu referire la necesitatea gestionării unor eventuale viitoare crize.


 

ORL