Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID, iar ele vor fi accesibile mai ales la sfârşitul săptămânii.


Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care, în ultima săptămână, s-a înregistrat un număr dublu de infectări cu SARS-CoV-2, informează Agerpres.  

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în week-end, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a spus ministrul.

Se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. 

Alexandru Rafila spune că a discutat de săptămâna trecută cu direcţiile de sănătate publică, despre o posibilă creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, şi a avut loc o teleconferinţă cu reprezentanţii spitalelor bucureştene, ai Ambulanţei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Subiectul discuţiilor l-a reprezentat asigurarea condiţiilor pentru spitalizarea persoanelor infectate, inclusiv a celor care au nevoie de îngrijire şi pentru alte afecţiuni.

„Lucrul acesta nu trebuie să afecteze în niciun fel accesul la servicii de sănătate pentru populaţia generală”, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, centrele ambulatorii din ţară au cantităţi suficiente de antivirale (Favipiravir, Molnupiravir, Remdesivir), dar şi anticorpi monoclonali.

Referitor la vaccinarea persoanelor vulenrabile, ministrul a spus: „Aşteptăm şi noi cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin care utilizează tehnologia ARN recombinat reuşesc să îşi valideze produsele pentru tulpina Omicron şi dacă, într-adevăr, aceste produse influnţează transmiterea”.

 Medic