Absolvenţii de liceu care îşi doresc să devină medici sau stomatologi se vor pregăti pentru examenul de admitere după un nou manual, se arată într-un anunţ făcut de prof. univ. dr. Dan Ionuţ Gheonea, rector UMF Craiova, preşedinte al Alianţei Universitare G6-UMF.


Anatomia şi fiziologia pentru admitere la facultăţile de medicină, ediţia 2022, avându-i drept autori pe Barbara Krumhardt şi I. Edward Alcamo, editura University Press Târgu Mureş, va fi utilizată ca unică resursă bibliografică pentru proba la biologie, începând cu anul universitar 2023-2024, de către facultăţile de profil din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Universităţii de Medicină şi Farmacie Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi a Universităţii Ovidius din Constanţa, se arată într-un comunicat.

Decizia comună a principalelor universităţi de medicină şi farmacie din ţară reunite în cadrul Alianţei Universitare G6-UMF are ca principal obiectiv o standardizare a admiterii la nivel naţional.

„Pentru a alege cei mai buni candidaţi, pentru a avea aceleaşi repere de selecţie, este nevoie la nivel naţional de utilizarea aceloraşi parametri de pregătire. Introducerea acestei lucrări în bibliografia de concurs de către majoritatea instituţiilor de învăţământ de profil va genera o creştere a calităţii pregătirii candidaţilor”, se mai arată în document.

Manualul, publicat deja în ediţia a II-a, e o traducere în limba română realizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Oferă o adaptare a terminologiei utilizate în predarea biologiei umane la nivel de studii liceale.

Fiecare capitol conţine un număr de 100 de întrebări de tipuri diferite: completare de noţiuni care se găsesc în textul capitolului, întrebări cu răspuns la alegere, întrebări de tip adevărat/fals, dar şi un studiu de caz, oferind astfel familiarizarea candidaţilor cu tehnicile moderne de evaluare a cunoştinţelor utilizate la admiterea la facultate.

Anatomia şi fiziologia pentru admitere la facultăţile de medicină, ediţia 2022, poate fi achiziţionată din librăriile tuturor universităţilor din România care au introdus lucrarea în bibliografia de admitere la facultăţile de medicină şi medicină dentară, se mai arată în comunicat.

 


Medic