Începând cu 1 februarie 2018, Alina Culcea preia funcţia de director general al companiei Amgen România, plecând de la conducerea firmei elveţiene Novartis.

”Am preluat conducerea companiei într-o perioadă extrem de importantă pentru Amgen, când noi tratamente din portofoliul companiei au fost incluse pe lista de compensate şi când ne pregătim de lansarea primelor medicamente biosimilare din portofoliul Amgen”, declară Alina Culcea, noul director general al Amgen România.

”Creşterea accesului pacienţilor la medicamentele Amgen este unul dintre obiectivele pentru care voi continua eforturile predecesorilor mei, alături de echipa tânără şi dinamică pe care am găsit-o aici.

Sunt convinsă că parteneriatul pe care Amgen îl are cu autorităţile şi colaborarea cu ceilalţi actori ai pieţei farmaceutice sunt pilonii strategici necesari în vederea accelerării procesului de transparentizare şi eficientizare a sistemului de sănătate din România.”, a declarat Alina Culcea la început de drum.

Compania americană Amgen a intrat pe piaţa farma din România în 2011. Medicamentele pe care le comercializează se adresează afecţiunilor oncologice şi bolilor grave.

“România este una dintre pieţele prioritare pentru Amgen, astfel că rolul de Director General al reprezentanţei locale este decisiv pentru succesul companiei. În procesul de selecţie, am căutat un lider cu aptitudini veritabile de leadership, o persoană integră, vorbitoare de limba română şi care sa înţeleagă foarte bine atât mediul de afaceri şi piaţa farmaceutică locală, cât şi nevoile încă nesoluţionate ale pacienţilor români.”, declară Viktoriia Anashkina, directorul executiv şi regional general manager Amgen.

Cu o experienţă de peste 15 ani în industria farma, Alina Culcea este absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. A deţinut poziţii-cheie în companii precum Pfizer, Actavis sau GlaxoSmithKline. Ultima poziţie ocupată de Alina a fost de Country Head of Market Access and Public Affairs Novartis România.

Alina Culcea îl înlocuieşte pe Sorin Popescu care a asigurat interimatul reprezentanţei din România din iulie 2017 până în prezent. Sorin Popescu îşi păstrează, în continuare, funcţia de director general Amgen Israel, divizie pe care o conduce din mai 2016.