Alina Culcea, director general Amgen România, este noul preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), ales în cadrul Adunării Generale desfăşurate la finalul lunii noiembrie. Alegerea unui nou Preşedinte a venit în contextul tranziţiei actualului Preşedinte, Christian Rodseth, din poziţia de Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson România, într-o poziţie globală în cadrul aceleiaşi companii.

Din conducerea ARPIM, alături de Alina Culcea, mai fac parte Attila Fejer, director general Eli Lilly România, ales vicepreşedinte în cadrul aceleiaşi Adunări Generale, şi Serge Nicollerat, director general Servier România, care îşi păstrează poziţia de vicepreşedinte ocupată şi până în prezent.

Înainte de a fi aleasă preşedinte, Alina Culcea a fost vicepreşedinte ARPIM, începând din februarie 2019, şi membră a Boardului încă din anul 2016. Cu o experienţă de peste 19 ani în industria farmaceutică, Alina Culcea este absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. A deţinut poziţii-cheie în companii precum Novartis, Pfizer, Actavis sau GlaxoSmithKline. Din februarie 2018, Alina Culcea a fost numită director general al Amgen România.

„Vom continua să dezvoltăm şi să propunem soluţii pentru un acces continuu al pacienţilor la medicamente innovatoare  şi la servicii medicale la standarde europene. Un pacient informat, care este diagnosticat la timp şi care primeşte tratamentul de care are nevoie, la momentul oportun, are toate şansele să rămână o persoană activă în societate, independentă, beneficiind de o calitate bună a vieţii.  De aceea, pentru perioada următoare, avem trei obiective majore: să rămânem un partener de încredere pentru autorităţi şi factori de decizie, pentru a reduce împreună decalajele din Sănătatea României, să contribuim cu date relevante în sănătate şi specific în zona de acces la medicamente, care să poată fi o bază solidă pentru decizii în beneficiul pacienţilor din România. Totodată, ne dorim să rămânem aproape de asociaţiile de pacienţi şi de mass-media, să înţelegem mai bine nevoile pacienţilor români, contribuind, astfel, la educaţia în domeniul Sănătăţii”, a declarat Alina Culcea.

În board-ul ARPIM, a fost ales şi un nou membru: reprezentantul companiei AbbVie România, Jorge Ruiz Benecke, director general. Reprezentanţii companiilor Roche România – Martine Draullette, director general, Novo Nordisk România – Cecilia Radu, director general şi Merck Sharp and Dohme – Nicholas Renard, director general îşi păstrează poziţia de membri ai board-ului, ocupată în acest mandat, iar Dan Zaharescu rămâne în conducerea asociaţiei, în calitate de director executiv.

ARPIM este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România.