Din 3.700 de şcoli monitorizate în ţară, 57% depăşesc noile norme stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind poluarea aerului cu particule fine, şi 41,5% depăşesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Doar 12% din şcoli au acces, în timp real, la date privind calitatea aerului, arată un studiu realizat de Airly în România.


În analiza Airly privind calitatea aerului din vecinătatea şcolilor s-au luat în considerare noile standarde anunţate în luna septembrie a acestui an de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se arată într-un comunicat.

Măsurătorile s-au raportat la o normă zilnică pentru NO2 de 25 micrograme pe metru cub.

Pe parcursul anului şcolar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3.700 de şcoli, pentru 41% din unităţile de învăţământ monitorizate, standardele zilnice ale calităţii aerului au fost depăşite. Depăşirea noii norme anuale a OMS (10 micrograme pe metru cub) s-a înregistrat la toate şcolile analizate.

Şi nivelul de particule solide din aer este îngrijorător: în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) a fost depăşită în 8,9% din şcolile analizate, raportat la noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar mai dăunătoare (PM2,5), a fost depăşită în 56,8% din şcoli.

Inhalarea de particule solide contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii şi a celor cardiovasculare, se arată în comunicat. 

Studiul Airly, care include şi evoluţia anuală a poluării aerului în apropierea şcolilor monitorizate pe baza datelor din propria reţea de senzori de calitate a aerului, arată că restricţiile din pandemie nu au dus la scăderea poluării.  

Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depăşite, în timp ce în aceeaşi perioada a anului 2020, nivelurile-limită au fost depăşite începând cu luna noiembrie.

În timpul iernii, un factor suplimentar care creşte gradul de poluare, în afară de arderea combustibililor solizi în scopul încălzirii locuinţelor, este fenomenul inversării - care are ca rezultat concentraţii mai mari de NO2, PM2,5 şi PM10.

Reţeaua de monitorizare a calităţii aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Deşi monitorizarea calităţii aerului s-a extins în ultimii ani, în prezent doar 12% din şcolile din România au acces, în timp real, la date privind calitatea aerului din vecinătatea lor.

Raportul privind calitatea aerului în şcolile din România a fost prezentat la lansarea campaniei Airly #ŞcolileRespiră, care îşi propune să extindă reţeaua de monitorizare cu 50 de senzori, pentru măsurarea calităţii aerului în timp real, în apropierea şcolilor din zonele aglomerate, se mai arată în comunicat.
 

 

Pediatru