Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului reprezintă un prim pas esenţial în domeniul oncologiei, care are obiective strategice foarte clare. Obiectivele sale sunt asumate şi agreate de către toată lumea, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.


„Suntem exact în punctul în care s-a finalizat acest plan important, aş spune eu fără precendent aproape în societatea românească a ultimilor 20 - 30 de ani, Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. (...)  Este poate un prim exemplu în care toţi (...) actorii importanţi au fost parte a unui demers semnificativ, care a durat o perioadă semnificativă de timp şi care a dus la finalizarea unui plan bine articulat cu obiective strategice foarte clare, asumate şi agreate de către toată lumea”, a spus Andrei Baciu, citat de Agerpres.

Secretarul de stat a participat la dezbaterea „Politici şi strategii europene şi româneşti în domeniul oncologiei (în contextul preşedinţiei Cehe a Consiliului UE) - Dialoguri & schimb de bune practici”, organizată de Revista Politici de Sănătate şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Secretarul de stat a subliniat, totodată, că într-un astfel de demers este esenţială şi continuitatea. „Este un moment cum puţine au fost în istoria postdecembristă a României în domeniul medical. Eu, personal, mă uit cu foarte multă încredere la tot ceea ce se poate face în acest domeniu pentru pacienţii cu cancer din România, astfel încât să avem acces şi aici la standarde europene”, a explicat Baciu.

El a adăugat că următorul pas este dezvoltarea normelor aferente acestui plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

„Finanţarea europeană este esenţială, interconectarea cu mediul ştiinţific, clinic, academic, mediul de cercetare european”, a afirmat Andrei Baciu.





Alergologia