În data de 21 martie a început distribuţia iodurii de potasiu fabricată de Antibiotice Iaşi. Maşinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni, către toate direcţiile de sănătate publică din ţară.


În data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor, se arată într-un comunicat al companiei.

Producţia iodurii de la Antibiotice Iaşi a început în data de 8 martie, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, şi a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie, când a fost finalizată fabricaţia tuturor celor 30 milioane de comprimate, necesare pentru acoperirea nevoilor în eventualitatea unei situaţii speciale.

Timp de 13 zile, angajaţii Antibiotice au lucrat în trei ture, pentru a produce medicamentul în cel mai scurt timp. Numărul de angajaţi din cadrul secţiei Comprimate a fost suplimentat cu angajaţi cu joburi similare, transferaţi de pe alte fluxuri de fabricaţie ale fabricii, pentru a determina accelerarea procesului de producţie.

Modul de organizare al Antibiotice, cu reprezentanţe teritoriale şi contracte de colaborare cu parteneri peste tot în lume îi permite să acţioneze în cel mai scurt timp din momentul primirii unei comenzi până în momentul onorării acesteia, se subliniază în comunicat.

„Am pus la dispoziţie resursele de care dispunem: parteneriate, fluxuri de fabricaţie, specialişti, materiale de producţie, pentru a asigura acest medicament tuturor DSP-urilor din ţară. Faptul că avem experienţă îndelungată în dezvoltarea şi producţia de medicamente, de la stadiul de moleculă la cea de produs finit, faptul că dispunem de know-how, echipamente şi tehnologii superioare care ne permit să asigurăm toate etapele fabricaţiei unui medicament, aici, în România, ne-au permis să reacţionăm rapid şi responsabil şi de această dată şi să punem la dispoziţia autorităţilor acest medicament”, a declarat ec. Ioan Nani, director general Antibiotice.

După acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autorităţile din România, compania va da curs şi altor solicitări de producţie a acestui medicament, pentru autorităţi guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană, care au formulat deja solicitări în acest sens.

Antibiotice Iaşi a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităţilor guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populaţiei, în situaţii de criză determinate de un incident nuclear, se precizează în comunicat.

Sursă foto: antibiotice.ro

 


Farmacist