Întrebaţi de multe ori de pacienţi care ar fi cel mai apropiat medic endocrinolog, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a alcătuit lista cabinetelor endocrinologe din ţară. Lista şi harta interactivă pot fi consultate de către pacienţi şi medici de familie pe site-ul www.apaa.ro.

Medicii specialişti endocrinologi atenţionează că bolile tiroidiene sunt, încă, subdiagnosticate în România şi încurajează medicii de familie să efectueze testele aferente, acum decontate de CNAS.

„După multe eforturi, am reuşit acum câţiva ani să convingem Casa Naţională de Asigurări să introducă TSH-ul şi FT4 între investigaţiile pe care medicul de familie le poate recomanda.”, explică dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Medicina Familiei (SNMF). „Evident, motivele pentru care numărul cazurilor depistate a crescut se referă şi la o depistare mai bună. Printre posibilele etiologii ale depistării mai bune ne referim, sigur, şi la informarea populaţiei, a pacienţilor, dar şi la posibilitatea medicului de familie de a realiza nişte minime investigaţii. Evident, depind de plafoane, care sunt ale laboratorului, nu ale medicului de familie.”

Hipotiroidia, cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt oboseala cronică, dezechilibrele digestive (creşteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipaţie) sau episoadele recurente de tristeţe sau melancolie. Din cauză că acestea pot fi confundate cu efectele stilului de viaţă haotic ce îi caracterizează pe tinerii români, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. De aceea, medicii specialişti le recomandă pe de o parte pacientelor să meargă să-şi facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine şi, pe de altă parte, medicilor de familie să le trimită să-şi facă investigaţiile endocrinologice gratuite.
 

Hipotiroidia-in-Romania

„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcţionare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esenţial ca pacienţii să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale.”, a declarat prof. dr. Corin Badiu, preşedintele Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie.

Conform datelor publicate în 2017 de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, incidenţa hipotiroidiei a crescut cu 58% în 2016 faţă de 2010, fiind depistate 12,577 cazuri noi. 87% din cazuri au fost depistate la femei, majoritatea în mediul urban.