Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a fost dotat cu aparatură performantă pentru sterilizarea instrumentarului medical, a anunţat managerul unităţii medicale, George Alexandru Oros.


Siguranţa pacienţilor este una dintre priorităţile oricărei instituţii medicale, iar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare prevenirea infecţiilor asociate actului medical reprezintă o preocupare constantă, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

Echipamentele de sterilizare de nouă generaţie, alături de practicile corecte de decontaminare a dispozitivelor reutilizabile, au ca scop final îmbunătăţirea calităţii şi a siguranţei serviciilor medicale furnizate, se mai arată.

„Echipamentul de sterilizare cu plasmă, achiziţionat la finalul anului 2022, în valoare de 377.825 lei, achiziţie finanţată de către Consiliul Judeţean Maramureş, foloseşte metoda de sterilizare combinată fizico - chimică, prin activarea peroxidului de hidrogen ca agent de sterilizare. Instrumentar endoscopic, cabluri fibre optice, echipamente osteosinteza, sensibile la căldură şi umiditate, pot fi acum sterilizate şi pot fi  utilizate imediat ce s -a încheiat ciclul de sterilizare”, se arată în postarea semnată de managerul spitalului.

Avantajele acestei sterilizări sunt multiple: flexibilitate ridicată de sterilizare, lipsa reziduurilor toxice pe instrumentarul sterilizat, timp redus de sterilizare,compatibilitate cu o mare varietate de materiale.

Pentru a acoperi necesarul de echipamente şi materiale sterile la nivelul întregului spital,  zilnic, în secţia Sterilizare Centrală, se procesează un număr de 750 de pachete sterile cu instrumentar şi alte echipamente medicale reutilizabile, pentru a oferi acelaşi nivel de siguranţă fiecărui pacient internat.

„Infecţiile asociate asistenţei medicale fac parte din problemele de sănătate publică prin consecinţele pe care le generează, atât la nivelul costurilor financiare suplimentare cât şi la nivelul suferinţei umane provocate de acestea, şi de aceea este important să luăm cele mai bune măsuri pentru combaterea lor”, arată managerul George Alexandru Oros în postare.





Oncolog