România are nevoie de politici de prevenţie pe termen lung, iar vaccinarea este una dintre cele mai importante şi eficiente metode de prevenţie. În acest sens, Forumul Român Pro-Vaccinare face apel la susţinerea şi implementarea măsurilor strategice care să crească accesul la vaccinare, ca factor esenţial pentru sănătatea publică. Vaccinarea este opţională, sigură şi trebuie să fie cât mai accesibilă.


În fiecare an, între 3,5 şi 5 milioane de vieţi sunt salvate datorită vaccinării, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar alte aproape 3 milioane de persoane ar putea fi salvate de boli prevenibile prin vaccinare. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală este în scădere atât la nivel global, cât şi la nivelul României. Dincolo de statistici şi cifre, această scădere a ratelor de vaccinare înseamnă vieţi pierdute, se arată într-un comunicat.

În acest sens, Forumul Român Pro-Vaccinare susţine eforturile autorităţilor de resort pentru elaborarea si implementarea unui plan strategic care are ca obiectiv creşterea accesului la vaccinare, contribuind astfel la atingerea ţintelor privind imunizarea şi dând posibilitatea tuturor celor care vor să se vaccineze să o facă. În acest sens, considerăm esenţială operaţionalizarea cât mai rapidă a mecanismului de compensare a vaccinurilor, care va duce la creşterea ratelor de vaccinare din România.

Totodată, Forumul Român Pro-Vaccinare face apel:

  • La toţi medicii şi profesioniştii din sistemul medical, indiferent de specialitate, să continue să informeze pacienţii despre beneficiile vaccinării, să recomande şi să încurajeze prevenţia prin vaccinare, având în vedere că opiniile medicilor curanţi au o foarte mare importanţă pentru pacienţii acestora;
  • La populaţia României să se informeze despre vaccinare doar din surse oficiale, precum Ministerul Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică, organizaţii şi instituţii internaţionale precum OMS şi CDC, organizaţiile ştiinţifice medicale şi alte canale care se bazează pe argumente ştiinţifice şi care reunesc experţi în politici de sănătate publică, aşa cum este, de exemplu, şi Forumul Român Pro-Vaccinare.

Forumul Român Pro-Vaccinare susţine toate iniţiativele publice sau private de educare şi informare despre beneficiile vaccinării şi îşi exprimă disponibilitatea de a promova la rândul său, prin toate canalele sale, mesajele despre importanţa vaccinării ca metodă de prevenţie.

„Sprijinim ferm obiectivul de maximizare a beneficiilor vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure şi eficiente, care să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei. Dorim ca fiecare individ, indiferent de vârstă sau de moment, să poată beneficia de avantajele vaccinurilor în favoarea propriei sale sănătăţi şi bunăstări. Considerăm că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar bazat pe argumente şi informaţii ştiinţifice, medicale, iar accesul românilor la programe de prevenţie precum vaccinarea trebuie să fie neîngrădit şi facil”, declară prof. univ. dr. Victoria Aramă, preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, membru fondator al Forumului Român Pro-Vaccinare.

„Vaccinarea este un act de responsabilitate, faţă de noi înşine şi faţă de cei din jurul nostru, de care depinde calitatea vieţii şi sănătatea noastră şi a familiilor noastre. Este esenţial să înţelegem că de secole vaccinurile salvează vieţi, ducând la eradicarea unor boli infecţioase extrem de grave. Încurajez pe oricine are întrebări sau nelămuriri cu privire la vaccinuri să meargă să discute şi să se consulte cu medicul său şi să se informeze doar din surse oficiale, precum canalele instituţiilor medicale din România sau internaţionale”, consideră prof. univ. dr. Simona Ruţă, vicepreşedinte executiv al Societăţii Române de Microbiologie, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare.

“Realitatea ştiinţifică arată că vaccinarea salvează vieţi, contribuind decisiv la scăderea procentului de morţi evitabile. Totodată, într-un sistem medical cu o povară economică tot mai apăsătoare, vaccinarea reprezintă un element esenţial pentru diminuarea costurilor, oferind posibilitatea de a redirecţiona resurse semnificative către investiţii care să vizeze sănătatea pacientului. Nu în ultimul rând, în contextul unui sistem medical care se confruntă tot mai mult cu lipsa personalului, prevenţia prin vaccinare reprezintă un beneficiu şi în acest sens”, afirmă prof. univ. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare, ţine să sublinieze la rândul său:

„Ca medic de familie, încerc de ani de zile să-mi informez pacienţii cu privire la beneficiile vaccinării şi cred că orice medic responsabil este dator să facă o astfel de muncă de educare. Ca medici, avem, înainte de toate, obligaţia profesională şi morală de a promova adevărul ştiinţific. Rolul medicului de familie este unul esenţial în a ajuta pacienţii să ia o decizie informată, deoarece el reprezintă de multe ori, pentru majoritatea populaţiei, autoritatea medicală cu care interacţionează cel mai des şi singura cu care se consultă în mod constant”.

Forumul Român Pro-Vaccinare este o platformă de dialog ce reuneşte într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanţi ai societăţilor medicale şi asociaţiilor de pacienţi, ai industriei farmaceutice, membri ai comunităţii academice şi de cercetare, precum şi autorităţi centrale si locale, se mai precizează.

 



Medic