O companie germană cu sediul în München a dezvoltat o aplicaţie mobilă care permite scanarea ochilor cu ajutorul smartphone-ului, permiţând astfel identificarea persoanelor infectate cu coronavirus.


Germanii de la Semic RF, împreună cu colegi din Statele Unite, au dezvoltat aplicaţia care constă în scanarea ochiului, cu ajutorul unui smartphone, şi în identificarea unei inflamaţii caracteristice prezenţei virusului în organism, relatează Reuters.

Inflamaţia simptomatică se numeşte „ochi roz”. „Am reuşit să identificăm culoarea specifică COVID-19 din peste 2 milioane de nuanţe diferite de roz”, spune Wolfgang Gruber, directorul general al companiei respective. Durează doar 3 minute pentru a identifica persoana infectată, iar gradul de eficacitate e de 95%, precizează directorul.

Aplicaţia a fost deja testată pe mai bine de 70.000 de persoane şi poate procesa aproape un milion de scanări pe secundă. Există şi posibilitatea de a mări această capacitate, ceea ce ar permite publicului largă să participe din nou la evenimente de anvergură, cum ar fi concertele sau meciurile de fotbal.

„Prin intermediul aplicaţfiei, se face o fotografie a ochilor, se trimit imaginile spre evaluare, apoi rezultatul acesteia poate fi stocat sub formă de cod QR în telefonul pesoanei testate”, a mai subliniat Gruber.  

Într-o primă instanţă, aplicaţia se adresează întreprinderilor şi utilizatorilor comerciali, la un preţ de 480 de euro pe lună, urmând ca ulterior să poată fi folosită şi de persoanele fizice.

 

ORL