Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), la trei ani de la înfiinţare, s-a clasat pe poziția a 5-a în rândul ONG-urilor înscrise în concursul Comisiei Europene pentru asociaţiile din domeniul sănătăţii.

Tema concursului EU Health Award din acest an: promovarea sănătăţii prin vaccinare. 27 de asociații s-au înscris, din întreaga Uniune Europeană. AREPMF a înregistrat în concurs un proiect derulat în ultimii trei ani, care are la bază activitatea Grupului Vaccine Advocacy, proiect cu scop educațional și de conștientizare a beneficiilor vaccinării și riscurilor asumate prin nevaccinare.

Indiferent de poziţia ocupată, cu sau fără premiu, suntem onoraţi să fim printre cei 10 nominalizaţi! Pentru noi, medicii de familie din AREPMF, cei care avem în îngrijire copii și adulți deopotriva, activitatea Grupului Vaccine Advocacy a fost, în ultimii 3 ani, o provocare permanentă. Prevenția nu este ușoară! Este, indiscutabil, un drum frumos, nobil, dar extrem de muncit, dur uneori, intens până la epuizare și plin de meandre și schimbări. Timpul poate fi prieten sau adversar în prevenție, depinde cât de repede, corect și constant o aplici.”, declară reprezentanţii AREPMF.

Premiul întâi a fost adjudecat de Proiectul Immuno al Asociației Studenților Medicali „SloMSIC Ljubljana”. Locurile doi și trei au fost ocupate de Rețeaua Națională de Mediatori Sanitari din Bulgaria, prin proiectul de formare de mediatori și promovare a vaccinării în rândul comunităților marginalizate de rromi, și, respectiv, de EPSA (Asociația Europeană a Studenților Farmaciști) pentru campania pro-imunizare desfășurată în 2016.

„Mitul anti-vaccinare şi lipsa de informare pot duce la refuzul unor oameni de a se vaccina și de a-și vaccina copiii. Efectele? Decese ce puteau fi evitate. Acest lucru este inacceptabil! (...) ONG-urile joacă un rol enorm în rezolvarea acestei probleme și doresc să răsplătesc initiativele acestora prin premiul EU Health Award”, declară comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis.

Locul întâi a fost răsplătit cu 20.000 euro, locul 2 cu 15.000 euro și, respectiv, 10.000 euro pentru locul al treilea.